Brutalan hardver i umjetna inteligencija: Asus predstavio nove telefone

Posebno je zanimljiva verzija modela Zenfone 5z koju pokreće Snapdragon 845, ima čak 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu podataka

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.02.2018. / 21:00

Asus Zenfone 5z (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Asus je na mobilnom sajmu u Barceloni predstavio svoje najjače telefone u kojima je najveći naglasak stavljen na kamere i umjetnu inteligenciju. Predstavljena su tri modela iz serije Zenfone 5 koja će se na tržištu pojaviti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci – Zenfone 5, Zenfone 5 Lite i Zenfone 5z.

Zenfone 5 Lite

Glavna odlika modela Lite su 4 kamere, dvije stražnje i dvije prednje, a prilikom predstavljanja ovog uređaja Daniela Idi iz Asusa napomenula je kako istraživanja pokazuju da korisnici jednako često koriste prednju kameru kao i stražnju, pa su posebnu pozornost posvetili upravo prednjim kamerama – osim glavne kamere od 20 MP, tu je i dodatni senzor od 12 MP te čak 120 stupnjeva za grupne selfije.

Sa stražnje strane nalazi se glavna kamera od 16 MP i također kamera od 12 MP istog širokog kuta. Dijagonala ekrana ovog uređaja iznosi 6 inča (no smješten je u kućištu 5,5-inčnih modela), pokreće ga Snapdragon 630 (ili 430, ovisno o modelu) te ima podršku otključavanja telefona prstom ili skeniranjem lica. Na tržištu će se pojaviti sljedećeg mjeseca.

Asus Zenfone 5 lite (Foto: Asus) (Foto: Asus)

Zenfone 5 i 5z

Model Zenfone 5 pokreće Snapdragon 636, ima 6 GB RAM-a te 6,2-inčni ekran koji s prednje gornje strane ima dio koji ulazi u ekran i na kojem se nalazi prednja kamera i senzori – u Asusa su ga usporedili s "voćnim telefonom", no napominju kako su puno bolje riješili način prikazivanja obavijesti i reprodukcije videa kako se taj dio ne bi vidio.

Najviše vremena tijekom prezentacije govorilo se o umjetnoj inteligenciji koja će učiti od gomile podataka i načina korištenja telefona samih korisnika kako bi u budućnosti prilagodili telefon njihovim potrebama. Npr. umjetna inteligencija prilikom fotografiranja s kamerom može prepoznati objekte i automatski prilagoditi postavke za bolju fotografiju. Također, AI se koristi i za optimizaciju performansi i ubrzanje procesora, za maksimiziranje trajanja baterije, kao i za prepoznavanja jačine zvonjave telefona – ako se korisnik nalazi na mjestu gdje je velika buka i galama, telefon će zvoniti glasno, dok će u mirnim uvjetima zvoniti tiše.

Asus Zenfone 5 (Foto: Asus) (Foto: Asus)

Brutalan hardver

Model Zenfone 5z dolazi s brojnim istim opcijama kao i petica, no velika je razlika u hardveru te će se prodavati u tri verzije – s 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu podataka, zatim sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora te u verziji s čak 8 GB memorije i 256 GB skladišnog prostora, a pokretat će ga i najjača verzija Snapdragona (845).

Poznata je samo cijena za model s 4 GB memorije, a ona iznosi 479 eura, dok bismo cijene ostalih modela trebali saznati do lipnja kada će se ovi uređaji pojaviti na tržištu.

Ovog tjedna pisali smo kako bi sljedećeg mjeseca Xiaomi mogao predstaviti najsnažniji pametni telefon na svijetu koji će pokretati Snapdragon 845 i imat će 8 GB RAM-a, a sada ih je u tome prestigao Asus te će biti zanimljivo vidjeti kakve su performanse ovog uređaja kada se pojavi na tržištu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti