'Brutalan pad Applea': Izgubili su više od 150 milijardi dolara vrijednosti

Cijena dionice Applea u velikom je padu te je tržišna vrijednost kompanije smanjena za čak 158 milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2015. / 09:35

'Brutalan pad Applea': Izgubili su više od 150 milijardi dolara vrijednosti

Nakon što je Apple u rujnu prošle godine predstavio dva nova modela iPhonea s velikim ekranima koji su tijekom sljedećih mjeseci oborili prodajne rekorde, dionica ove kompanije bila je u konstantnom rastu. Tijekom ove godine cijena dionice premašila je 134 dolara, a dio analitičara ponovno je počeo govoriti o Appleu kao prvoj kompaniji čija bi vrijednost trebala premašiti nevjerojatnih bilijun dolara. No, s vremenom je cijena dionice Applea počela lagano padati, a neki investitori nisu se previše oduševili s financijskim rezultatima u posljednjem kvartalu u kojem su očekivali i malo bolju prodaju iPhonea, što je također utjecalo na pad cijena dionica. Cijeni Appleove dionice nije pomoglo niti smanjenje rasta prodaje pametnih telefona u Kini, kao niti činjenici da su u ovoj zemlji korisnicima sve zanimljiviji telefoni kompanija poput Huaweija, Lenova i Xiaomija koje po prihvatljivim cijenama nude kvalitetne telefone.

Također, telekomi u SAD-u polako odustaju od dosadašnjeg načina poslovanja u kojima su korisnicima puno jeftinije prodavali telefone uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora tako da bi u budućnosti korisnici trebali kupovati telefone odvojeno od mobilnih tarifa. Iako bi tarife na ovaj način mogle biti povoljnije, korisnici bi sami trebali snositi trošak pametnih telefona (u Appleovom slučaju, cijena iPhonea iznosi 650 dolara) koji će, čak i u slučaju dvogodišnje otplate na rate, mnogima biti preskupi pa će možda potražiti jeftinija rješenja ili će, umjesto svake dvije godine, nove telefone kupovati svake tri godine. Riječ je o 'brutalnom padu' cijene dionice i vrijednosti kompanije, objavili su na USA Today nakon što je cijena dionice jučer pala za dodanih više od šest posto. Cijena dionice tako je ove godine pala za više od dvadeset posto te su izgubili čak 158 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što je više i od npr. vrijednosti Intela.

Za dva i pol tjedna očekuje se kako će Cook predstaviti dva nova modela iPhonea (iPhone 6S i 6S Plus), a nakon toga očekuju se i novi modeli iPadova (možda i veliki iPad Pro s dijagonalom ekrana većom od 12 inča) te bi na krilima ovih uređaja, ovisno o njihovoj potražnji, cijena dionice Apple ponovno mogla porasti. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti