Brže, sigurnije i jeftinije rješenje: Robotski pas radi na održavanju britanske cestovne infrastrukture

Spot se pokazao sigurnijom i financijski učinkovitijom alternativom u odnosu na ljude prilikom provjeravanja teško dostupnih lokacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2024. / 14:02

Spot (Foto: National Highways)

Bit će prilično zanimljivo vidjeti kako će izgledati svijet za desetljeće ili dva. S obzirom na to da je napredak u razvoju umjetne inteligencije i robotizacije ogroman, ne bi se trebali čuditi ako dio poslova budu odrađivali inteligentni humanoidni roboti s kojima bi mogli razgovarati i prema njima se odnositi kao i prema drugim ljudima.

Inženjer razgovara sa SPotom VIDEO Je li ovo budućnost? Robopas Spot je progovorio, i to uz pomoć ChatGPT-a

Dok do takvog scenarija ipak treba sačekati još neko vrijeme, roboti ipak već danas obavljaju dio poslova koji je prije bio rezerviran samo za ljude. Više puta smo tako pisali o dostavnim robotima koji na određenim kampusima sveučilišta u SAD-u studentima dovoze hranu, ali i o robotu Spot koji je svoju ulogu našao u različitim industrijama. Među inim, ovog su robota testirali policija i vojska, što je naišlo na brojne kritike, no Spot se odlično našao i u nekim situacijama koje predstavljaju rizik za ljude.

Među inim, ovaj se robot testira i na britanskim cestama, a prvotni testovi pokazali su se ohrabrujućim. Iz vladine agencije za autoceste upozorili su vozače da se ne iznenade ako uz cestu M5 primijete robotskog psa koji se trenutačno koristi za pregled lokalnih cesta te prikupljanje informacije s teško dostupnih lokacija. Spot je opremljen različitim senzorima i kamerama koji ljudima omogućuju udaljen uvid u situaciju na terenu, a pogotovo je koristan na mjestima poput strmina, ispod mostova, uz kanale i slično.

Spot na tim mjestima mijenja inspektore te se pokazao sigurnijom i financijski učinkovitijom alternativom u odnosu na ljude prilikom provjeravanja teško dostupnih lokacija. Zahvaljujući njemu, smanjuje se i rizik za ljude. Trenutačnim testiranjem žele se provjeriti mogućnosti ovog robota na različitim vrstama terena, različitim situacijama, kao i tijekom različitih vremenskih uvjeta.

Slika nije dostupna Boston Dynamics bizarnim videozapisom čestitao Božić

Ako se prva testiranja pokažu uspješnima, za očekivati je kako će se proširiti i na druga područja, a jednom se ovaj robot možda zaposli za stalno u održavanju cestovne infrastrukture.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti