VIDEO Je li ovo budućnost? Robopas Spot je progovorio, i to uz pomoć ChatGPT-a

Pojava ChatGPT-a u nekom od naprednih robota na tržištu bila je, čini se, samo pitanje vremena.

Branimir Vorša | 28.04.2023. / 16:00

Inženjer razgovara sa SPotom
Inženjer razgovara sa SPotom (Foto: @svpino/Platforma X)

I to se dogodilo! Tim programera instalirao je OpenAI-ev ChatGPT s Googleovom modulacijom glasa za pretvaranje teksta u govor, u robotskog psa Spota tvrtke Boston Dynamics. Spot je na taj način mogao doslovce komunicirati s njima i odgovarati na njihova pitanja.

U videu koji je objavljen na Twitteru, inženjer strojnog učenja Santiago Valdarrama pokazao je kako su on i njegov kolega programirali Spota da odgovara na pitanja uz pomoć trenutno najpopularnijeg chatbota.

Slika nije dostupna Robot Točkica dobio vrlo važan zaštitarski posao čuvanja ruševina Pompeja od pljačkaša

Valdarrama je objasnio kako informacije koje inženjeri primaju od Spota izgledaju kao kilometrima duge, teško razumljive konfiguracijske datoteke koje samo oni kao inženjeri mogu razumjeti.

Tu dolazi ChatGPT. Pokazujemo mu konfiguracijske datoteke i rezultate misije. Zatim postavljamo pitanja koristeći taj kontekst. Kombinirali smo to s glasom i dobili sjajan način za upite o našim podacima, istaknuo je Valdarrama.

Spot čak odgovara i zabavnim gestama, odmahujući glavom da kaže ne ili se nakloni da kaže da. Iako se sve to skupa čini prilično bezopasnim, mnogi ljudi koji su vidjeli video, prilično su izbezumljeni.

Iako se SpotGPT osjeća kao da nas dovodi jedan maleni korak bliže ustanku robota, integracija chatbota u robote uvijek je zapravo bila dio većeg plana. U veljači je, primjerice Microsoft, koji je potpisao ugovor vrijedan više milijardi dolara s OpenAI-em, objavio dokument u kojem se opisuju načela dizajna za integraciju ChatGPT-a u robotiku.

Robotski psi tvrtke Boston Dynamics Njujorški plavci ponovno koriste robotske pse, a gradonačelnik poručuje: "Prije smo napravili korak natrag, a ja tako ne radim"

Vjerujemo da je naš rad samo početak pomaka u načinu na koji razvijamo robotske sustave i nadamo se da ćemo inspirirati druge istraživače da uskoče u ovo uzbudljivo područje, stoji u njihovoj tadaašnjoj objavi.

Sve u svemu, bilo je samo pitanje vremena kada će netko Spotu dati njegov vlastiti glas. Što će tek biti kad to otkrije (ili se na to odvaži) i industrija za zabavu odraslih?

Izvor: The Byte

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti