Samo dva mililitra znoja dovoljna su da baterija, koju je razvio tim znanstvenika sa tehnološkog Sveučilišta Nanyung u Singapuru, proizvede dovoljno električne energije za napajanje nosivih elektroničkih uređaja niske snage.

Prototip te baterije veličine je četiri kvadratna centimetra (2x2cm) i debljine je papira, a sastoji se od printanih elektroda u obliku srebrnih ljuskica, koje proizvode elektricitet u kontaktu sa znojem. Baterija je pričvršćena na komad tekstila koji dobro upija znoj te se može rastezati i pričvrstiti na nosive elektroničke uređaje poput satova ili narukvica.

Znanstvenici su prvo testirali bateriju korištenjem umjetnog ljudskog znoja, a kasnije je u odvojenom testiranju bateriju nosio i volonter. Tijekom testiranja na čovjeku, znanstvenici su otkrili da baterija u 30 minuta korištenja tijekom vožnje sobnog bicikla može proizvesti 4,2 volti napona snage 3.9 milivata, što je dovoljno za napajanje komercijalnog senzora za mjerenje temperature i kontinuiranog slanja podataka na mobitel putem Bluetootha.

Razvoj ove baterije mogao bi pomoći u smanjenju štetnog elektroničkog otpada, jer ne koristi toksične kemikalije i teške metale, a znanstvenici koji su je napravili vjeruju da može pokrenuti inovacije unutar industrije nosivih tehnologija.

Izvor: ntu.edu.eg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju