Budući pametni satovi i fitness narukvice mogla bi napajati ova čudesna baterija, kojoj je za rad potrebno tek malo ljudskog znoja

Znanstvenici su uspjeli razviti minijaturnnu, fleksibilnu nosivu bateriju koja električnu energiju proizvodi iz ljudskog znoja i koja ne sadržava toksične kemikalije i teške metale.

Branimir Vorša | 16.08.2021. / 16:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samo dva mililitra znoja dovoljna su da baterija, koju je razvio tim znanstvenika sa tehnološkog Sveučilišta Nanyung u Singapuru, proizvede dovoljno električne energije za napajanje nosivih elektroničkih uređaja niske snage.

Prototip te baterije veličine je četiri kvadratna centimetra (2x2cm) i debljine je papira, a sastoji se od printanih elektroda u obliku srebrnih ljuskica, koje proizvode elektricitet u kontaktu sa znojem. Baterija je pričvršćena na komad tekstila koji dobro upija znoj te se može rastezati i pričvrstiti na nosive elektroničke uređaje poput satova ili narukvica.

Znanstvenici su prvo testirali bateriju korištenjem umjetnog ljudskog znoja, a kasnije je u odvojenom testiranju bateriju nosio i volonter. Tijekom testiranja na čovjeku, znanstvenici su otkrili da baterija u 30 minuta korištenja tijekom vožnje sobnog bicikla može proizvesti 4,2 volti napona snage 3.9 milivata, što je dovoljno za napajanje komercijalnog senzora za mjerenje temperature i kontinuiranog slanja podataka na mobitel putem Bluetootha.

Razvoj ove baterije mogao bi pomoći u smanjenju štetnog elektroničkog otpada, jer ne koristi toksične kemikalije i teške metale, a znanstvenici koji su je napravili vjeruju da može pokrenuti inovacije unutar industrije nosivih tehnologija.

Izvor: ntu.edu.eg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti