Budućnost novca je digitalna, ali ne pripada kriptovalutama

U prvom su planu i dalje valute iza kojih stoje centralne banke i to se ne bi trebalo značajno promijeniti u sljedećih desetak godina,

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2023. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trendovi u plaćanju koji se prvenstveno odnose na beskontaktno plaćanje i koji su počeli prošlog desetljeća, a ubrzali su se tijekom krize oko koronavirusa, nastavit će se i sljedećih godina, pokazao je izvještaju Moody`sa. U tom izvještaju naglašava se kako je svijet jasno prihvatio digitalne tehnologije na tržištu novca, no pri tome se ne misli na bitcoin, ether i ostale kriptovalute.

Slika nije dostupna AI ima odlične vijesti za sve investitore u bitcoin

U prvom su planu i dalje valute iza kojih stoje centralne banke i to se ne bi trebalo značajno promijeniti u sljedećih desetak godina, čak niti sa sve većom popularnosti digitalnih tehnologija na ovom tržištu.

Naime, iz Moody`sa ne očekuju da bi tijekom sljedećeg desetljeća bitcoin, ether i ostale kriptovalute mogle postati popularan način plaćanja, ponajviše zbog njihove volatilnosti, no naglašavaju kako će i dalje imati određenu ulogu. Umjesto kripta, u toj banci očekuju kako će drugi oblik digitalnog novca postati popularniji, a to su digitalne valute koje izdaju centralne banke, dok bi mali dio ovog tržišta trebao pripasti stablecoinima.

Ipak, iako ćemo s vremenom sve rjeđe čuti onu popularnu uzrečicu “keš je kralj”, i dalje će dominirati klasičan novac kakav i danas koristimo, samo će se promijeniti način plaćanja, odnosno sve više će se koristiti digitalni oblici plaćanja. U ovom izvještaju spominje se kako će većina bankarskih usluga poput kupovine kuća, automobila, podrške tvrtkama i slično i dalje biti vezana uz klasične valute, što će ograničiti korištenje virtualnih valuta banaka.

Chamath Palihapitiya Dok neki najavljuju novi rast bitcoina, poznati investitor tvrdi: "Kriptotržište je mrtvo u SAD-u"

Ono što svakako možemo očekivati tijekom sljedećih godina jest sve veće korištenje beskontaktnih oblika plaćanja. U Kini je takav oblik plaćanja već dominantan te se samo desetak posto transakcija u trgovinama obavlja kešom (ponajviše zahvaljujući aplikacijama poput Alipaya i We Chata). Slično je i u SAD-u te je prema podacima Moody`sa čak 80 posto plaćanja u SAD-u 2021. godine bilo beskontaktno, što je povećanje u odnosu na 2016. kada je ta brojka iznosila 69 posto. Što se EU-a tiče, kod nas je keš i dalje prilično popularan, iako su beskontaktne transakcije u porastu. U zemljama Unije 2016. udio beskontaktnog plaćanja iznosio je 21 posto, da bi se pet godina poslije skoro pa udvostručio te je iznosio 41 posto.

Izvor: Axios

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti