AI ima odlične vijesti za sve investitore u bitcoin

Zbog volatilnosti kriptotržišta jako je teško predvidjeti kretanje na tržištu kriptovaluta, no svakako je zanimljivo poslušati što o njemu kaže umjetna inteligencija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.04.2023. / 09:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Protekla godina nije bila dobra za tržište kriptovaluta koje je konstantno bilo u crvenom uz velike minuse. Zbog velikog pada vrijednosti bitcoina i svih drugih kriptovaluta izgubljene su stotine milijardi dolara, no u posljednje vrijeme čini se kako je situacija ipak stabilnija te je kripto u plusu.

Slika nije dostupna Kriza na financijskom tržištu nije utjecala na sve: Najpopularnija kriptovaluta ove je godine u plusu 50 posto

To bi mogla biti dobar znak za ovu godinu koju bi, nadaju se svi vlasnici kriptovaluta, mogao obilježiti novi veliki rast vrijednosti bitcoina, ethera i drugih virtualnih valuta. S obzirom na to da je ovo tržište iznimno volatilno i podložno je naglom i velikom rastu, ali i padu vrijednosti, jako je teško prognozirati kretanje kripta u budućnosti. Ipak, predviđanja za ovo tržište su česta, pri čemu neki poput Billa Gatesa, Warrena Buffeta smatraju kako kripto nema nikakvu pravu vrijednost, dok drugi vjeruju kako bi ona mogla doseći šesteroznamenkaste brojke. Tako, prema nedavnom istraživanju Deutsche Banka, četvrtina investitora u bitcoin smatra da bi u roku od 5 godina vrijednost ove valute trebala premašiti 100 tisuća dolara.

Na stranici Bitcoinist provjerili su što o bitcoinu i njegovoj vrijednosti kaže umjetna inteligencija i ChatGPT, a odgovor koji su dobili sigurno će razveseliti sve vlasnike bitcoina. Naime, AI predviđa da bi se ove godine moglo ostvariti ono o čemu su prije početka pada kriptotržišta koje je počelo u studenom 2021. govorili brojni ljubitelji kripta. Naime, prema umjetnoj inteligenciji vrijednost bitcoina ove bi godine mogla doseći između 100 i 120 tisuća dolara. Trenutačno jedan bitcoin vrijedi manje od 30 tisuća dolara, što znači da bi se njegova vrijednost mogla povećati čak četiri puta u sljedećih 7-8 mjeseci.

Pri ovakvim predviđanjima, naglašavaju na Bitcoinistu, AI je uzela u obzir različite faktore - od trenutačnih trendova na burzama, povećano korištenje kripta kao i porast institucionalnog ulaganja u ove valute koji označava promjenu percepcije javnosti prema virtualnim valutama.

Tim Berners-Lee Otac interneta nije ljubitelj kriptovaluta, a investiranje u njih usporedio je s kockanjem

Kao još jedan važan aspekt koji bi trebao utjecati na stanje na kriptotržištu te povećati povjerenje u virtualne valute u kripto jest regulacija. Sve je više razgovora o reguliranju ovog tržišta, a uvođenje regulative i pravila zasigurno će podići interes investitora koji bi mogli povećati svoja ulaganja na ovom tržištu.

Naravno, treba naglasiti kako se ova predviđanja umjetne inteligencije ne smiju shvatiti kao savjet za investiranje te uvijek treba imati na umu upozorenje brojnih financijskih stručnjaka koji, osim što pozivaju na oprez, naglašavaju kako, ako već ulažete u kripto, trebate investirati samo onaj novac koji ste spremni izgubiti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti