Predviđanja stručnjaka za bitcoin: Ovo će biti godina opreza, a onda…

Prošla godina bila je prilično katastrofalna za tržište kriptovaluta te će biti zanimljivo pratiti hoće li se ove godine pad nastaviti ili će situacija ipak biti pozitivnija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.01.2023. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom ove godine u švicarskom St. Moritzu održana je konferencija o kriptovalutama, kojoj su prisustvovale brojne poznate osobe i analitičari iz ove industrije. Jedna od glavnih tema razgovora među sudionicima bilo je i predviđanje kretanja vrijednosti bitcoina i drugih kriptovaluta tijekom sljedeće dvije-tri godine, a razmišljanja analitičara kreću se od opreza do priličnog optimizma.

Slika nije dostupna Kako će se tržište kriptovaluta kretati u 2023.? Poznati poduzetnik smatra da će se dogoditi neizbježno

Kako su objasnili stručnjaci za kriptovalute s kojima su razgovarali novinari CNBC-ja, nakon katastrofalne prošle godine, u kojoj je na tržištu izbrisana vrijednost od 1,4 bilijuna dolara, 2023. bi trebala biti godina opreza, u kojoj će bitcoin biti osjetljiv na makroekonomsku situaciju poput rasta kamata te će i dalje biti volatilan. No zato su njihova očekivanja za 2024. godinu iznimno velika.

Već početak ove godine nudi određeni optimizam te je nakon rasta posljednjih nekoliko dana vrijednost bitcoina ponovno premašila 21 tisuću dolara, no to je i dalje puno manje u odnosu na vrhunac iz studenog 2021., kada je dosegla gotovo 70 tisuća dolara.

Razloge za optimizam na ovom tržištu Meltem Demirors, direktorica u CoinSharesu, vidi u činjenici što je gotovo razdoblje velike rasprodaje kriptovaluta do kojeg je došlo zbog kolapsa na burzama. No druga je strana medalje što nema previše novih investicija, odnosno novca koji se investira u kriptovalute, pa njezina prognoza kretanja vrijednosti bitcoina za ovu godinu iznosi između 15 i 20 tisuća dolara, odnosno maksimalno između 25 i 30 tisuća dolara.

Na CNBC-ju na temelju razgovora sa stručnjacima naglašavaju kako se kretanje vrijednosti bitcoina pokazalo prilično povezano s kretanjem cijena dionica, pogotovo na burzi Nasdaq, pa analitičari pažljivo prate makroekonomsku situaciju, koja je također važan faktor za stanje na kriptoburzama.

Demirors vjeruje kako bi promjena makroekonomske situacije mogla pomoći bitcoinu i biti katalizator pozitivnih promjena jer današnja makroekonomska situacija, velika inflacija, ali i politička nesigurnost igraju veliku ulogu pri rastu i padu bitcoina.

Sam Bankman-Fried FTX duguje milijarde, a on se ne smatra krivim: Kontroverzni kriptokralj uhićen na Bahamima

Anthony Scaramucci podsjetio je na konstantne cikluse na tržištu kriptovaluta koji se događaju svake četiri godine. Nakon velikog pada, kojem smo svjedočili prošle godine, slijedi godina blagog oporavka, nakon čega slijedi novi veliki rast. Scaramucci ga predviđa za dvije-tri godine, kada bi vrijednost bitcoina ponovno mogla porasti i jedan bi bitcoin mogao vrijediti između 50 i 100 tisuća dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti