Otac interneta nije ljubitelj kriptovaluta, a investiranje u njih usporedio je s kockanjem

Dok su neki na kriptovalutama okrenuli veliki novac, mnogi su požalili zbog investicije i na kraju završili u minusu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.02.2023. / 09:30

Tim Berners-Lee (Foto: Afp)

Nakon dugo vremena minusa vrijednost kriptovaluta poput bitcoina i ethera u posljednje vrijeme ponovno je skočila. Dio investitora pita se je li najgore prošlo i slijedi li novi veliki rast kriptovaluta te može li se na tom tržištu ponovno okrenuti dobar novac, nakon što su ga mnogi izgubili u posljednjih više od godinu dana.

Tim Berners-Lee Prodaje se originalni izvorni kod za World Wide Web, cijena prava sitnica

Ako pitate Tima Bernersa-Leeja, koji je poznat i kao otac interneta jer je još krajem osamdesetih smislio protokole koji i danas čine osnovu interneta, takva ulaganja u kriptovalute trebali biste izbjeći. Njegov stav prema Webu3, koji nije pozitivan, poznat je otprije, a tijekom gostovanja u podcastu "Beyond The Valley" objasnio je svoj stav prema kriptovalutama.

Prema njemu, riječ je o špekulativnom tržištu koje je usporedio s dot.com balonom, koji se napuhao krajem devedesetih kada su brojne kompanije pokušavale privući investicije i podići vrijednost svojih dionica predstavljajući različite internetske projekte. Vrijednost tih kompanija rasla je velikom brzinom sve dok se balon nije ispuhao te su brojne tvrtke propale, dok su investicije izgubljene.

On ima slično mišljenje i o tržištu kriptovaluta: Ono je špekulativno. Očito, to je jako opasno. Dodao je kako takve investicije nisu nešto na što bi on gubio svoje vrijeme te ih je usporedio s kockanjem.

Slika nije dostupna Otac interneta razočaran smjerom u kojem se on razvija i najavio veliku borbu za prava korisnika: "Cilj je krenuti prema internetu kakav sam izvorno htio"

Berners-Lee samo je jedna od poznatih osoba tehnološke industrije koja je kriptovalutama pokazala palac dolje. Slično je prije napravio i Bill Gates rekavši kako je kriptotržište bazirano na teoriji veće budale, odnosno ljudi zarađuju sve dok postoji neka veća budala koja je spremna platiti više novca nego što ste vi platili za neku kriptovalutu. Ni najpoznatiji investitor na svijetu Warren Buffett nije ljubitelj kriptovaluta te je poznata njegova izjava da ne bi dao 25 dolara za sve bitcoine na svijetu, dok njegov kolega Charlie Munger smatra kako je ulaganje u kriptovalute glupo, pri čemu je naglasio kako one predstavljaju opasnost za cijeli američki financijski sustav.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti