Dok neki najavljuju novi rast bitcoina, poznati investitor tvrdi: "Kriptotržište je mrtvo u SAD-u"

Chamath Palihapitiya vjerovao je kako bi vrijednost bitcoina mogla doseći 200 tisuća dolara, no taj je optimizam nestao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2023. / 11:41

Chamath Palihapitiya (Foto: Afp)

Investiranje u kriptovalute prilično je rizično jer se njihova vrijednost u kratko vrijeme može udvostručiti, a isto tako brzo može potonuti u crveno. Zato financijski stručnjaci konstantno upozoravaju da, ako već želite ulagati u kriptovalute, najbolje je investirati novac koji ste spremni izgubiti.

Slika nije dostupna Kriza na financijskom tržištu nije utjecala na sve: Najpopularnija kriptovaluta ove je godine u plusu 50 posto

Naravno, ne vode svi takvom teorijom pa su mnogi tijekom velikog porasta cijene kriptovaluta dizali kredite kako bi kupili bitcoin, ether i druge virtualne valute da bi ih na kraju prodali po puno nižoj cijeni koju su kupili. U posljednje vrijeme, na zadovoljstvo brojnih vlasnika kriptovaluta, trend je ponovno pozitivan. Vlasnici bitcoina ranije su u nevjerici su gledali kako vrijednost ove valute tone sa skoro 60 tisuća dolara na ispod 16 tisuća da bi sada ta vrijednost ponovno bila blizu 30 tisuća dolara.

Što donosi budućnost, jasno, teško je predvidjeti, no neki analitičari, ali i umjetna inteligencija vjeruju kako je pred tržištem veliki i nezaustavljiv rast. Dok predviđanja nekih banaka govore kako bi do kraja 2024. bitcoin mogao doseći vrijednost od 100 tisuća dolara, ChatGPT više vjeruje toj valuti te AI predviđa da bi već do kraja ove godine bitcoin mogao vrijediti između 100 i 120 tisuća dolara.

S takvim se predviđanjima ipak ne slaže Chamath Palihapitiya, milijarder i investitor koji je ranije govorio kako bi vrijednost jednog bitcoina mogla doseći čak 200 tisuća dolara. Sada je promijenio mišljenje. Smatra, naime, da je kriptotržište u SAD-u mrtvo, pri čemu je uperio prste u regulatore koji, kako je rekao u nedavnom podcastu, imaju kriptotržište na nišanu. Kao jedan od dokaza za spomenuo je komentar prvog čovjeka Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) Garyja Genslera koji je čak i za bankarsku krizu optužio kriptovalute. Kao razlog takvog otpora prema kriptovalutama Palihapitiya je spomenuo činjenicu da je kriptotržište vjerojatno najviše zaprijetilo establišmentu.

Tim Berners-Lee Otac interneta nije ljubitelj kriptovaluta, a investiranje u njih usporedio je s kockanjem

Zbog takvih regulatornih pritisaka, ali i dugogodišnje pravne bitke na koju se druga najveća kriptoburza na svijetu Coinbase sprema sa SEC-om, njen izvršni direktor Brian Armstrong najavio je da bi mogli napustiti SAD te su dobili licencu za poslovanje koje bi mogli prebaciti na Bermudske otoke. To nije jedina kompanija čije je poslovanje bazirano na kriptu koja razmišlja o napuštanju SAD-a, već su isto najvili i iz kriptoburze Bittrex.

Izvor: Fortune

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti