Budućnost novca: Neke od središnjih svjetskih banaka razmatraju uvođenje kriptovaluta

Je li decentralizirana priroda kriptovaluta jedno od obilježja koje ih čini pogodnima za središnje banke?

Monika Nožić Monika Nožinić | 01.07.2017. / 07:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U svijetu u kojem su financijske transakcije u velikoj mjeri elektroničke, središnje banke istražuju ideju korištenja virtualnih valuta, iako internetski napadi i promjene cijena u zadnje vrijeme dominiraju naslovima novina i internet portala.

"Digitalna valuta središnje banke bila bi poput novčanice, samo u digitalnom obliku", izjavio je profesor ekonomije na Dartmouth College, Andrew Levin, u intervjuu za Bloomberg.

"Dok kreditne kartice naplaćuju transakcijske naknade i kamate, a papirnate valute su skupe za obradu, digitalne valute za male tvrtke i potrošače mogu postati "stvarna dobit", rekao je Levin.

Središnje banke diljem Europe i Azije razmatraju virtualne valute. U ožujku je središnja banka u Vijetnamu rekla da je "ozbiljno" proučavala mogućnost korištenja bitcoina. Narodna banka Kine pokrenula je ispitivanja prototipne kriptovalute, a Danska središnja banka razmatra uvođenje e-krune. Guverner Odbora za federalne rezerve, Jerome Powell, izjavio je u ožujku kako američka središnja banka ne razmatra digitalnu valutu.

Skeptici se pitaju je li jedna od ključnih obilježja kriptovaluta - njihova decentralizirana priroda - ono što ih čini dobrima za središnje banke. No, u nedavnom prijedlogu kojeg su objavili profesori ekonomije Michaela Bordo na Sveučilištu Levin i Rutgers, piše da središnje banke mogu osigurati sigurnu pohranu vrijednosti u vlastitoj digitalnoj valuti.

"Za razliku od bitcoina, vrijednost digitalne valute središnje banke bila bi fiksna u nominalnom iznosu", kaže Levin. "Štoviše, digitalna valuta središnje banke mogla bi se provesti pomoću sustava koji se temelji na računima, čime se izbjegavaju rizične operacije "miniranja" koje stvaraju virtualne valute poput bitcoina."

Pogledajte intervju:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti