Budućnost počinje danas: Samsung predstavio Galaxy Fold i 4 modela Galaxyja S10

Samsung je večeras predstavio brojne novitete – prvi fleksibilni mobilni uređaj Galaxy Fold, 4 nova telefona iz serije Galaxy S10, uključujući i model s podrškom za 5G, nosive uređaje i bežične slušalice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2019. / 21:32

Predstavljanje Galaxy Folda (Foto: AFP)

Iako smo predstavljanje savitljivog telefona očekivali na kraju konferencije, kao iznenađenje, Samsung je večerašnju konferenciju otvorio upravo s ovim uređajem kojeg su nazvali Galaxy Fold. Predstavili su ga kao potpuno novu kategoriju mobilnih uređaja, jedinstven uređaj koji je savršen za sve situacije i donosi najbolje od pametnih telefona – kompaktnost i mobilnost te veličinu ekrana tableta. Kada je sklopljen, dijagonala ekrana iznosi 4,6 inča, a kada se otvori, dijagonala tableta iznosi 7,3 inča.

Samsung Galaxy Fold (Foto: Samsung)

Zahvaljujući velikom ekranu, korisnici u isto vrijeme mogu koristiti tri aplikacije, a treba spomenuti i opciju kontinuiteta aplikacija, odnosno aplikaciju koju gledate na vanjskom ekranu, nastavit će se prikazivati i kada otvorite uređaj i počnete ga koristiti kao tablet. Telefon ima senzor za otiske prstiju s bočne strane (sklopljenog uređaja) s kojim se brzo i jednostavno može otključati.

Fold radi na snažnom procesoru, ima 12 GB RAM-a i 512 GB memorije, čak 6 kamera i dvije baterije, a Samsung je razvio tehnologiju koja dvije baterije povezuje u jedinstven izvor energije.

U prodaji će se na određenim tržištima (vjerojatno ne na hrvatskom) pojaviti 26. travnja po cijeni od 1980 dolara (ovisno o tržištu) i u tu verzijama s podrškom za LTE i 5G.

Samsung Galaxy Fold (Foto: Samsung)

Galaxy Fold predstavlja prvi korak ka promjeni načina na koji ćemo u budućnosti koristiti mobilne uređaje i kao takav nije savršen i nije za svakoga – prikaz na prednjem ekranu čini se uzak, dok za sklopljeni telefon sigurno ne možemo reći da je tanak. Naravno, tu je i pitanje cijene od skoro 2 tisuće dolara, zbog koje će za većinu biti nedostupan, no možemo garantirati da će Galaxy Fold, gdje god se pojavi, privlačiti više pažnje nego bilo koji drugi pametni telefon do sada.

Predstavljen i prvi Samsungov telefon s podrškom za 5G

Pored Folda, desetke su pomalo pale u drugi plan, a kao što se ranije najavljivalo, predstavljena su 4 modela – S10, S10+, S10e te prvi Samsungov 5G pametni telefon Galaxy S10 5G.

Modeli Galaxy S10 i S10+ dolaze s dinamičnim AMOLED Infinity-O ekranima dijagonale 6,1, odnosno 6,4 inča (model Plus) za koje u ovoj kompaniji kažu da imaju najtočniji prikaz boja na mobilnim uređajima do sada. Prilikom predstavljanja iz ove su kompanije naglasili senzor za otiske prstiju implementiran u sam ekran – riječ je o vrlo preciznom ultrazvučnom senzoru s algoritmom za prepoznavanje lažnih otisaka prstiju.

Sa stražnje strane ovih telefona nalaze se tri kamere – klasična 12 MP, telefoto 12 MP kamera s dvostrukim zumom te 16 MP kamera s ultraširokim objektivom s vidnim poljem od 123 stupnja, poput ljudskog oka. Za iskorištavanje punog potencijala kamere, prepoznavanje scena i savjetovanja korisnika o kompoziciji i slično, brine se umjetna inteligencija.

Samsung Galaxy S10e, S10 i S10+ (Foto: Samsung)

Što se hardvera tiče, S10 dolazi s 8 GB memorije i 128/512 GB prostora za pohranu i utorom za kartice kapaciteta 512 GB, dok će se model S10+ moći kupiti u verzijama s 8 i 12 GB memorije i do čak 1 TB prostora za pohranu podataka koji se također mogu nadograditi s karticama kapaciteta 512 GB.

Model Galaxy S10e dolazi s 5,8 inčnim ekranom, ima dvije stražnje kamere (klasičnu i ultraširoku) te 10 MP kameru s prednje strane za selfije i bit će dostupan u verzijama sa 6 i 8 GB te 128, odnosno 256 GB memorije, uz memorijski utor za kartice kapaciteta 512 GB.

Prodaja u Hrvatskoj počinje 8. ožujka

Što se ostalih zanimljivih opcija novih telefona tiče, treba izdvojiti reverzibilno bežično punjenje, odnosno, Galaxy S10 može puniti sebe i drugi uređaj istovremeno, dok je povezan s običnim punjačem.

Samsung Galaxy S10+ (Foto: Samsung)

Novi AI softver na Galaxy S10 automatski optimizira bateriju, procesor, RAM pa čak i temperaturu uređaja, ovisno o načinu na koji korisnici koriste telefon te nastavlja učiti i vremenom postaje sve bolje. Koristeći mogućnosti umjetne inteligencija, Galaxy S10 također uči kako brže pokretati najčešće korištene aplikacije.

Galaxy S10, Galaxy S10+ i Galaxy S10e bit će dostupni u trgovinama i na internetu od 8. ožujka 2019. na odabranim tržištima. Cijena počinje od 6.999 HRK za Galaxy S10, 7.699 HRK za Galaxy S10+ i 5.799 HRK za Galaxy S10e. Prednarudžbe za Galaxy S10, Galaxy S10+ i Galaxy S10e počinju 21. veljače 2019.

Samsung Galaxy Watch Active, Galaxy Fit, Galaxy Fit E i Galaxy Buds (Foto: Samsung)

Još jedna glasina koja se pokazala istinitom jest i Galaxy S10 5G, prvi Samsungov smartphone s kojim će se moći surfati 5G mrežama. Dolazi sa 6,7 inčnim Infinity-O ekranom, ima trodimenzionalnu dubinsku kameru te opcije Video Live focus i Quick Measure, a treba spomenuti veliku 4.500mAh bateriju sa Super Fast Charging na 25W.

Samsung Galaxy Buds (Foto: Samsung)

Predstavljena su i dva nova nosiva uređaja – pametni sat Galaxy Watch Active te narukvica Galaxy Fit, kao i bežične slušalice Galaxy Buds.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti