Budućnost poslovanja skriva se među oblacima

Velik broj različitih dostupnih aplikacija, tehnologija i infrastruktura dovodi korisnike pred pitanje hoće li iskoristiti sve mogućnosti inovacija ili odlučiti zadržati kontrolu.

Martina Čizmić | 07.10.2021. / 09:29

Joe Baguley (Foto: VMware)

Korištenje oblaka za pohranu i razvoj specijaliziranih aplikacija za korištenje u oblaku, potiče razvoj različitih modela oblaka. Jedan od njih je i multi-cloud, odnosno korištenje više različitih oblaka u međusobnoj kombinaciji, obilježit će korištenje oblaka u budućnosti. 

Multi-cloud će biti model koji će se koristiti sljedećih 20 godina. Korištenje različitih javnih i privatnih cloud okruženja ubrzava razvoj aplikacija i inovacije, istaknuo je Joe Baguley, VP&CTO VMware-a, EMEA, na virtualnom Adriatic okruglom stolu održanom u sklopu VMworld-a 2021.

Prema njegovim riječima, multi-cloud omogućuje podizanje poslovne otpornosti i transformacijskog kapaciteta bilo kojeg poduzeća na potpuno novu, daleko višu, razinu.

Krajnji korisnici žele mogućnost odabira najboljih usluga iz različitih cloud okruženja, a istovremeno ne žele biti „zarobljeni“ od strane jednog dobavljača. Stvaranje multi-cloud strukture koja daje odgovor na oba ova pitanja strateško je opredjeljenje VMware-a, objasnio je Bagley.

Ivo Sladoljev, regionalni direktor VMware-a za Srednju Europu, naglašava da multi-cloud era, s jedne strane nudi neograničene mogućnosti, dok se, s druge strane, postavlja pitanje kako iskoristiti te prilike, bez eksponiranja i kompromitiranja sigurnosti. Velik broj različitih dostupnih aplikacija, tehnologija i infrastruktura dovodi korisnike pred pitanje hoće li iskoristiti sve mogućnosti inovacija ili odlučiti zadržati kontrolu.

VMware ne misli da je to pitanje ili-ili, odlučivanje za inovacije ne znači nužno odustajanje od kontrole, jer VMware, jedini u svijetu, omogućuje korisnicima da pokreću svoje aplikacije na bilo kojoj platformi, kaže Sladoljev i dodaje da im to daje slobodu da u isto vrijeme mogu inovirati i iskoristiti prednosti digitalnog doba, zadržavajući kontrolu.

Nenad Aleksić, regionalni menadžer prodaje VMware-a za jugoistočni klaster Srednje Europe, ističe Tanzu Community Edition kao jednu od najvažnijih vijesti iz VMworld 2021, budući da je VMware svoju platformu za razvoj, izvođenje i upravljanje cloud-native aplikacijama učinio potpuno besplatnom.

Među sudionicima VMworld Adriatic okruglog stola bio je i Mihailo Jovanović, ravnatelj Ureda za informacijske tehnologije i e-upravu Republike Srbije, koji je rekao kako se u prethodne 4 godine, od osnivanja Ureda, radilo na uspostavljanju strateških partnerstava, kako svako ministarstvo ne bi samostalno razmišljalo o nabavi softvera i licenci, već da se taj proces optimizira putem centralizacije.

Jedno od tih partnerstava je s VMware-om, čija nam je tehnologija nezamjenjiva jer nam daje priliku za konsolidaciju različitih cloud-ova, imajući na umu da imamo i druge dobavljače i naslijeđene sustave, a zahvaljujući VMware-u možemo sve konsolidirati brzo i sigurno, objašnjava Jovanović.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti