Budućnost turizma? Ovom špiljskom vodiču nikad nije hladno, ne traži pauze, a govori čak 33 jezika

Presephone je zaslužan za velik porast broja posjetitelja u odnosu na proteklu godinu i to od čak 70 posto.

Martina Čizmić | 21.08.2021. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Špilja Alstrati u sjevernoj Grčkoj godinama nudi vođene ture kroz ogromne podzemne prostorije i prolaze. No, tek kad su zaposlili novog člana svog tima, ljudi su počeli dolaziti u većem broju.

Pesephone, nazvan po grčkoj božici podzemlja, dočekuje posjetitelje na ulazu u špilju i tijekom ture opisuje njene posebnosti, educira o špiljama i kako one nastaju, a može i odgovarati na pitanja posjetitelja. I to sve na 33 različita jezika. Nikad mu nije hladno, ne traži pauze za ručak, a nije mu ni problem stalno boraviti u podzemlju.

Da, radi se o robotu i to prvom takve vrste koji radi kao vodič na nekom turističkom lokalitetu. Persephone je projekt koji je financirala Nacionalna zaklada za tehnologiju i istraživanje u Grčkoj (FORTH) i stajao je gotovo 900 tisuća kuna. No, čini se kako se sve to isplatilo.

Kako je izjavio znanstveni ravnatelj špilje Alistrati, Nikos Kartalis, Presephone je zaslužan za velik porast broja posjetitelja u odnosu na proteklu godinu i to od čak 70 posto. Najsretnija su djeca koja komuniciraju s robotom i žele se slikati s njim, a ni odrasli neće propustiti priliku da porazgovaraju s robotom.

Persephone se kroz špilju kreće po šetnici koja je već ranije izgrađena, a svojom se bijelom bojom posebno ističe u polumraku. Jedini problem, barem za neke, je činjenica da se kreće prilično sporo. I dok neki uživaju u laganoj šetnji, jer im to omogućuje da uživaju u špilji i otkrivaju njene ljepote dulje, drugi smatraju kako bi robot ipak mogao malo ubrzati.

Za sad Persephone vodi ture kroz tri od osam postaja u špilji, a u upravi špilje nadaju se kako bi, ako uspiju ubrzati robota, mogao svoju turu produljiti i na pet postaja.  

Izvor: CNET

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti