Budućnost vide u robotici: Mi želimo postat bogati zapad, a to ćemo postat samo ako uložimo danas u ovu mladost

Najbolji učenici robotičari iz cijele Hrvatske ovog vikenda bili su u Imotskom gdje su odmjerili znanje iz zanimanja budućnosti. Na šesnaestom Robokupu s upravljanjem robotskim vozilom prvi put susrela su se i djeca iz vrtića.

DNEVNIK.hr | 23.04.2023. / 20:22

Galerija

Robot šaralica hit je među imotskim mališanima. Ima dva flomastera i jedan motor s kojim se vrti pa tako crta po papiru krugove, rekla je Lana iz Imotskog.

Nešto stariji već odrađuju ozbiljne zadatke. Ima program da sam prati crnu crtu i tako dođe do kraja, rekao je Ante i dodao da kod kuće vježba s autom na daljinski tako da ga rastavlja pa sastavlja.

To je namijenjeno manjoj djeci, dakle vrtićkoj dobi ili nižim razredima od prvog do četvrtog. Koliko je ta radionica uspješna najbolje govore osmjesi i graja, poručio je Bojan Floriani, voditelj projekta Robokupa.

Šesnaesti Robokup u Imotskom je okupio dvadeset najboljih ekipa u državi. Brat mi je prvi počeo i ja sam nastavila njegovim stopama, rekla je Marta.

Zanimljivo mi je jer kao može poboljšati našu budućnost kao čovječanstvu, dodao je Robert. Općenito volim matematiku i informatiku pa sam odlučila pokušati, objasnila je Gabrijela. 

Posljednjih godina u sve više škola uvodi se kao dodatna nastava, donosi reporter Dnevnika Nove TV, Ivan Kaštelan.

Znanje koje nauče na robotici dobro im dođe u životu jer mi znamo sada recimo nije to budućnost, to je već sada tu, objasnio je Marko Mendeš, ravnatelj OŠ Stjepan Radić u Imotskom.

Pa bi umjesto isključivo u turizmu, svoju budućnost trebali tražiti u STEM zanimanjima.

Vjerojatno netko i želi da postanemo društvo koje će biti uslužno za bogati zapad. Mi želimo postat bogati zapad, a to ćemo postati samo ako uložimo danas u ovu mladost, zaključio je Damir Tomić, zajednice predsjednik Hrvatske tehničke kulture.

Kod kojih, uvjerili smo se, interesa ima. Treba ih samo pravilno usmjeriti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti