Otvorena najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

Otvorena je najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

DNEVNIK.hr | 20.04.2023. / 23:14

Galerija

Rezultat je to entuzijazma i velike volje civilnog društva. Kad se tome doda sluh lokalne vlasti i sredstva EU-a onda imate najmoderniji centar za promatranje svemira u gradiću od 20 tisuća stanovnika.

Andrej Dundović, voditelj projekta SPARK pojašnjava što će se moći vidjeti i kakvi su prvi dojmovi građana koji su obišli zvjezdarnicu. 

Ovdje će se gledati svemirski fenomeni, prvenstveno mjesec, planeti sunčevog sustava, ali i poneka maglica. Ideja je da približimo ljudima svemir na neposredan način, da ga ne gledaju samo na ekranima. 

Kupola se okreće, a svemir će gledati teleskopom. U srijedu se primjerice pratila pomračina sunca. 

Promatranje Sunca u Koprivnici Susret astronomskih društava pokazalo koliko je zaljubljenika u svemir i najavilo otvaranje nove zvjezdarnice

To se događa, jer se planeti periodički gibaju. Pomračine se događaju svako toliko. Mi ćemo se načekati iduće pomračine Sunca iz Hrvatske, jer će se to dogoditi za nekih 50, 60 godina. Tko doživi pričat će. 

Slika nije dostupna Križevci će dobiti kozmološki centar sa zvjezdarnicom

Na pitanje zašto baš Križevci, odgovara: To je bio zapravo splet okolnosti. Dobra je to priča zato što i vani manji gradovi su centri istraživanja i sveučilišta jer tu je život jeftiniji za studente. Ovo je sada temelj, pa ćemo vidjeti kako će se priča dalje razvijati. 

U svakom slučaju projekt koji je pokazao da ona samo je nebo granica za Križevčane ne vrijedi. Za njih više ni svemir nije granica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti