Greška u koracima: Pogledajte što je umjetna inteligencija odgovorila na pitanje koliko je glasova Grabar-Kitarović imala kad je izgubila od Milanovića

Europska unija razmišlja o tome kako zakonski regulirati umjetnu inteligenciju. Ima zemalja koje su je već zabranile, a mi smo istražili tko je nadzire u Hrvatskoj. Jer počela je dobivati nagrade i kreirati popularne pjesme. Gdje joj je kraj - strahuju i njezini kreatori. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

DNEVNIK.hr | 19.04.2023. / 21:13

Galerija

Fotografiju je žiri ocijenio najboljom u utrci za prestižnu nagradu, no njezin autor odbija nagradu i priznaje da ju je napravila umjetna inteligencija.

Želio sam vidjeti jesu li takva natjecanja spremna na umjetnu inteligenciju, ispalo je da nisu, rekao je fotograf, Boris Eldagsen.

Internet je pun takvih primjera. Nova pjesma megapopularnih Drakea i The Weeknda ima više od 10 milijuna pregleda na TikToku.

Oni je nikad nisu pjevali, to je napravila umjetna inteligencija. Kreativna je kao i ljudi, kažu oni koji je proučavaju, ali često laže i griješi, donosi Dino Goleš, reporter Dnevnika Nove TV.

Sundar Pichai Čak niti šef Googlea nije u potpunosti svjestan načina na koji radi umjetna inteligencija

Većina podataka su prikupljeni preko interneta i to su ogromni setovi podataka i nije uvijek lagano utvrditi iz kojih izvora oni dolazi, također kod samih odgovora i rezultata koji takvi alati daju zna doći do takozvane halucinacije gdje sami alati izmišljaju rezultate i podatke pa moramo paziti s našim povjerenjem, poručio je iz Nacionalnog CERT-a, Jakov Kiš.

Uvjerili smo se u to i sami. Dnevnik Nove TV pitao je Chat GPT koliko je glasova Kolinda Grabar-Kitarović imala kad je izgubila od Zorana Milanovića. 

Kolinda Grabar-Kitarović nije izgubila od predsjednika Zorana Milanovića na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, napisao je Chat GPT i nastavio s brojkama, prema kojima ipak ispada da je Milanović pobijedio, iako se ni te brojke ne podudaraju sa službenim rezultatima DIP-a. 

Nakon ukazane pogreške, ispravio se i ispričao uz napomenu da nije bio dovoljno precizan. 

Pitanje je li precizan u zaštiti podataka brine cijeli svijet. Italija mu je zabranila korištenje. U Hrvatskoj CERT provjerava može li hakirati. Europski parlament želi umjetnu inteligenciju zakonski regulirati. Osnovan je odbor čiji je potpredsjednik iz redova HDZ-a.

Umjetna inteligencija u zdravstvu, ilustracija - 6 Umjetna inteligencija stiže i u zdravstvo: "Maltene jednog liječnika pretvorimo u tri"

Redovito raspravljamo o ovoj temi, ali smo odlučili pokušati regulirati sa nekim temeljnim pravilima ovo područje koje je teško za regulirati u to nema nikakve dvojbe jer ne želimo spriječiti ni obuzdati jednu inovaciju, rekao je europarlamentarac Karlo Ressler.

Inovacija je to od koje strahuju i sami inovatori. Šef Googla izjavio je da ga ta tema drži budnim noćima jer je to otkriće veće od otkrića vatre.

Elon Musk najprije je sve kritizirao, a potom otkrio da u tajnosti gradi najveću umjetnu inteligenciju do sad. Po pitanju sigurnosti, sigurno je samo to da se umjetna inteligencija tek razbuktava.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti