EU će uskoro dobiti zajednički štit za zaštitu od kibernetičkih prijetnji

Akt o kibernetičkoj solidarnosti EU-a, ističu iz Komisije, ojačat će solidarnost na razini Unije jer će se njime uspostaviti europski kibernetički štit i sveobuhvatni mehanizam za izvanredne kibernetičke sigurnosne situacije.

Martina Čizmić | 19.04.2023. / 09:52

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: European Union, 2021)

Gotovo je ispod radara prošla vijest da je Europska komisija, u cilju jačanja sigurnosnih kapaciteta Unije na području kibernetičke sigurnosti, donijela prijedlog Akta o kibernetičkoj solidarnosti EU-a.

Kako je objavljeno na stranicama Komisije, taj će Akt olakšati otkrivanje kibernetičkih sigurnosnih prijetnji i incidenata i informiranje o njima, poboljšati pripravnost kritičnih subjekata te ojačati solidarnost, usklađeno upravljanje krizama i kapacitete za odgovor na njih u svim državama članicama. Pridonijet će stvaranju sigurnog i zaštićenog digitalnog okruženja za građane i poduzeća te zaštiti kritičnih subjekata i ključnih usluga kao što su bolnice i javne komunalne službe.

Korištenje umjetne inteligencije, ilustracija Skrivena opasnosti ChatGPT-a o kojoj rijetki razmišljaju, a može imati ozbiljne i dalekosežne posljedice

Komisija je također predstavila Akademiju za vještine u području kibernetičke sigurnosti kako bi se, kako ističu, koordiniranije pristupilo razvoju talenata koji nedostaju u području kibernetičke sigurnosti, što je preduvjet za jačanje otpornosti Europe. Akademija će na internetskoj platformi objediniti razne postojeće inicijative koje promiču vještine ključne u području kibernetičke sigurnosti, što bi trebalo poboljšati njihovu vidljivost i povećati broj kvalificiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Akt o kibernetičkoj solidarnosti EU-a, ističu iz Komisije, ojačat će solidarnost na razini Unije jer će se njime uspostaviti europski kibernetički štit i sveobuhvatni mehanizam za izvanredne kibernetičke sigurnosne situacije.

Kako bi otkrivanje takvih kibernetičkih prijetnji bilo što brže i učinkovitije, Komisija je predložila uspostavu europskog kibernetičkog štita. Radi se o paneuropskoj infrastrukturi sastavljenoj od nacionalnih i prekograničnih centara za sigurnosne operacije u cijeloj Uniji. Centri bi bili zaduženi za otkrivanje i borbu protiv kibernetičkih prijetnji i incidenata te prekograničnu razmjenu pravodobnih upozorenja. U radu će primjenjivati najsuvremenije tehnologije kao što su umjetna inteligencija i napredna analiza podataka te će nadležnim tijelima i relevantnim subjektima omogućiti da u slučaju ozbiljnih incidenata postupaju što efikasnije.

Kibernetička sigurnost, ilustracija I u Saboru raspravljali o kibernetičkom kriminalu: "Rastuća je prijetnja temeljnim pravima građana i gospodarstvu"

Akt o kibernetičkoj solidarnosti EU-a i Akademija za vještine u području kibernetičke sigurnosti naša su dva nova konkretna instrumenta za ispunjavanje operativnih potreba Unije u području kibernetičke sigurnosti. U aktu se predlažu konkretne mjere koje će Uniji omogućiti da odgovara na prijetnje i napade, a Akademiji je cilj ojačati našu bazu vještina kako bismo imali ljude koji su nam za to potrebni, istaknuo je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas, nadležan za promicanje europskog načina života.

Centri bi s radom mogli početi u prvim mjesecima 2024., a u pripremnoj fazi uspostave europskog kibernetičkog štita Komisija je odabrala tri konzorcija prekograničnih centara za sigurnosne operacije koji okupljaju javna tijela iz 17 država članica i Islanda.

Aktom je predviđeno i uspostavljanje mehanizma za izvanredne kibernetičke sigurnosne situacije. Mehanizam uključuje podizanje pripravnosti, uspostavljanje nove kibernetičke sigurnosne pričuve EU-a te mehanizam za preispitivanje kibernetičkih incidenata. Predviđeno je da članice EU-a zajedno rade na kibernetičkoj sigurnosnoj obrani, ali i međusobno pružaju pomoć i potporu članicama koje se nađu na udaru kibernetičkih napada. 

Računalna sigurnost, ilustracija Stručnjak za kibernetičku sigurnost upozorava: Krađe identiteta sve su sofisticiranije, evo kako se zaštititi

Kako bi sve to moglo biti ostvareno, EU je predvidio budžet od 1,1 milijardu eura, od čega će se otprilike dvije trećine financirati iz programa Digitalna Europa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti