Dioničari Tesle svojom odlukom poslali jasan znak što misle o Muskovu vodstvu

Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu, nego započinjemo novu knjigu, izjavio je Musk na pozornici za vrijeme skupštine.

Hina | 14.06.2024. / 08:30

Elon Musk (Foto: Afp)

Dioničari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Elonu Musku isplatu 56 milijardi dolara na ime plaće i ostalih beneficija kao znak da odobravaju njegovo vodstvo i kao poticaj da zadrži svoj fokus na toj kompaniji, svom najvećem izvoru bogatstva, a to bi mogao postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj povijesti.

Također, dioničari Tesle odobrili su preseljenje kompanije iz Delawarea u Teksas, a ponovno su u Upravni odbor izabrali i Muskova brata Kimbala Muska te sina medijskog mogula Ruperta Murdocha, Jamesa Murdocha, izvijestili su iz Tesle o odlukama dioničara na godišnjoj skupštini. 

Ujedno, dioničari su povećali razinu svoje kontrole tako što su odobrili prijedloge da se skrati trajanje mandata članovima Upravnog odbora na godinu dana te da se snizi potreban broj glasova za izglasavanje odluka, za što će sada biti potrebna tek jednostavna većina.

Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu, nego započinjemo novu knjigu, izjavio je Musk na pozornici za vrijeme skupštine. 

Elon Musk Potres u Tesli: Ako ga dioničari ne motiviraju s 56 milijardi dolara, Elon Musk mogao bi napustiti kompaniju

Odluku o plaći i ostale odluke dioničari su izglasali velikom većinom, što naglašava potporu koju Musk uživa kod malih dioničara Tesle, od kojih su mnogi veliki obožavatelji tog milijardera.

Prijedlog o golemom kompenzacijskom paketu prošao je unatoč protivljenju nekih velikih institucionalnih ulagača i tvrtki posrednika, no Musk bi se mogao suočiti s dugom pravnom borbom da uvjeri suca iz Delawarea koji je u siječnju poništio taj paket, opisavši ga "neshvatljivim", a mogao bi se suočiti i s novim tužbama u vezi te isplate. 

'Zeleno svjetlo' dioničara za isplatu goleme plaće služi i kao potvrda da ulagači ne žele riskirati budućnost tvrtke. Naime, u siječnju je Musk zaprijetio da će raditi proizvode s umjetnom inteligencijom i robotikom izvan Tesle ako ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se u biti odnosilo na odobravanje kompenzacijskog paketa za 2018. godinu. Musk je preusmjerio je fokus tvrtke na robotaksije, odlažući proizvodnju jeftinijih električnih automobila za masovno tržište. Cijena Tesline dionice pala je oko 60 posto u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Muskova pozornost 'šeće' između Tesle i drugih tvrtki koje vodi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti