Koliko često pri guglanju kliknete na linkove koji se pojave među rezultatima pretraživanja u Googleovoj tražilici? Ako je vjerovati rezultatima istraživanja objavljenim na internetu, skoro 65 posto, odnosno možda čak i više pretraga putem Googlea završava bez klikanja na rezultate pretrage. Riječ je o tzv. “zero-clicks” pretragama koje su, čini se, puno češće nego se čini.

Google (Foto: Getty Images) Google uvodi promjene u tražilici: Evo koji će se rezultati prikazivati pri vrhu

Podatke o velikom broju pretraga bez klikova objavila je analitička kompanija SimilarWeb nakon analize pretraga na Googleu više od 100 milijuna korisnika između siječnja i prosinca prošle godine. Prema njihovim rezultatima, oko 65 posto pretraga nije završilo niti jednim klikom, nešto više od 33 posto rezultata pretrage završilo je klikom na organske rezultate pretrage, dok je 1,59 posto pretraga završilo klikom na plaćeni rezultat pretrage. Zanimljivo, pretrage bez klikova puno su češće na mobilnim uređajima - 77,22 posto, dok je ta brojka na stolnim računalima puno manja i iznosi 50,75 posto.

Neke druge analize čak govore da su ti podaci optimistični jer nisu uzeti u obzir svi podaci mobilnog te glasovnog pretraživanja te bi postotak nultih klikova čak mogao biti i malo veći.

Rezultati ovog istraživanja došli su i do Googleovaca koji, očekivano, nisu baš s njima oduševljeni te smatraju da je za njih korištenja pogrešna metodologija i nerazumijevanje načina na koji korisnici pretražuju mrežu. Naglašavaju kako Google svakog dana prema internetskim stranicama šaljem milijarde klikova, a pored samog prometa, pretraživanjem se na različite načine povezuju korisnici i kompanije. Npr. prilikom pretraživanja neke kompanije, među rezultatima pretraživanja pojavit će se i broj telefona, radno vrijeme i adresa te kompanije. U takvim slučajevima korisnici ne moraju kliknuti na poveznicu među rezultatima pretraživanja, već mogu jednostavno nazvati taj broj koji je prikazan ili otići direktno na web-stranicu trgovine ili u samu trgovinu i na kraju kupiti ono što im treba.

Google (Foto: Getty Images) Umjesto obrazovanja i učenja, Google djecu želi učiniti ovisnicima o internetu i guglanju

Također, ponekad je problem i što ljudi nisu sigurni koje riječi pretraživati kako bi dobili odgovor koji ih zanima, zbog čega za jedan upit moraju izvršiti više pretraga, pri čemu za većinu njih neće kliknuti niti na jedan rezultat pretraživanja. Iz kompanije upozoravaju kako brojne pretrage korisnike, umjesto na internetske stranice, odvode u aplikacije, što također nije obuhvaćeno tom metodologijom mjerenja.

Izvor: Social Media Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju