Canoo napada Cybertruck s "kamionom kakav još niste vidjeli"

Pickup Canooa pažnju plijeni svojim neobičnim izgledom, a na tržištu ga očekujemo sredinom 2023.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2021. / 13:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od kategorija vozila koja je iznimno popularna u SAD-u, a ne toliko na drugim tržištima su pickupovi. Kako posljednjih godina raste interes za električnim vozilima, tako se na tržištu pojavljuje i sve više pickupova, pri čemu je najviše pažnje zbog kontroverznog dizajna i “neuništivih” stakala privukao Teslin Cybertruck. Svoje mjesto na tom tržištu traži i GM čiji električni Hummer izgleda odlično, a priliku traže i startupovi poput Riviana sa svojim pickupovima za, kako kaže njihov slogan, “električnu avanturu”.

  Slika nije dostupna Futuristička i neprobojna zvijer agresivnog dizajna: Musk predstavio Cybertruck!

Ovog tjedna predstavljen je još jedan pickup koji će pažnju također plijeniti zanimljivim i neobičnim dizajnom te je riječ je o kamionu kakav još niste vidjeli. Tako je barem pickup američkog startupa Canoo opisao predsjednik kompanije Tony Aquila i dovoljan je samo jedan pogled na vozilo da bi shvatili da je zaista riječ o prilično neobičnom pickupu.

Epiteti koje možemo pročitati na internetu su različiti te na nekim stranicama dizajn uspoređuju s dječjim igračkama, no Aquila je uvjeren kako će upravo taj neobičan dizajn i njegova svestranost privući kupce. Pickup dolazi s velikim stražnjim dijelom za pohranu stvari koji je modularan te se može organizirati na različite način. Također, bit će dostupni i dodaci s kojima će se taj dio pretvoriti u kamper i krenuti u avanturu na otvorenom. Baterija vozila može se iskoristiti za napajanje i punjenje električnih uređaja, pri čemu se to ne bi trebalo previše osjetiti na dosegu.

Inače, ovo nije prvo električno vozilo kompanije te je Canoo već najavio i jedan minibus te planove za dostavno vozilo i limuzinu. Sva ta vozila, naravno, bit će električna, a Aquila kaže kako će se proizvoditi u mikrotvornicama koje će otvoriti u SAD-u. Pickup će koristiti istu električnu platformu kao i ostala vozila te će najjači model imati dva motora snage oko 600 KS te doseg oko 320 kilometara. Također, bit će dostupna i jeftinija verzija s jednim motorom te s manjim dosegom (na The Vergeu spominju samo oko 160 km), a Aquila se nada kako bi se do početka prodaje doseg mogao povećati i do 480 km.

Slika nije dostupna Brutalni teškaš s performansama egzotičnog sportskog automobila: Američka ikona vraća se električnom izdanju

Najveći problem Canooa i njegovog pickupa ipak bi mogao biti planirano vrijeme početka prodaje, što je tijekom 2023. Naime, do tada bi se u prodaji već trebali pojaviti pickupovi Tesle, GM-a, Forda i Riviana tako da će konkurencija zaista biti žestoka. Iz Canooa kažu da će više detalja oko ovog vozila objaviti naknadno, kako se bude bližilo vrijeme proizvodnje, a mnoge će ponajviše zanimati i njegova cijena koja bi za mnoge mogla biti presudna prilikom odabira novog električnog vozila ili pickupa.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti