Capptivate - web muzej koji čuva sve stare verzije iOS aplikacija

Iako mnogi od nas o tome nikada nisu razmišljali, zaista je zanimljivo pitanje: kamo odlaze stare verzije iOS aplikacija nakon što Apple izda 'update'? Capptivate će otkloniti ovakva pitanja u budućnosti...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 14.07.2013. / 20:05

Capptivate - web muzej koji čuva sve stare verzije iOS aplikacija

Iako mnogi od nas o tome nikada nisu razmišljali, zaista je zanimljivo pitanje: kamo odlaze stare verzije iOS aplikacija nakon što Apple izda "update"? Capptivate će otkloniti ovakva pitanja u budućnosti...

Teksašašin Alli Dryer osnivač je i developer prvog web muzeja za iOS aplikacije - Capptivate.co. Ideja i namjena su vrlo jednostavne, sa samo jednim ciljem, na jednom mjestu sačuvati sve verzije pojedine aplikacije za iOS koje su ikada izdane. Razlog? Dryer objašnjava "ovaj koncept mi je pao napamet kada me svojedobno jedan prijatelj pitao mogu li dodati "refresh" funkciju iz aplikacije Tweetie u novu verziju, a ja sam tada shvatio da je to nemoguće, jer je stara verzija otišla u povijest".

Nakon ove kratke "epizode" Dryer je odlučio kreirati Capptivate servis, upravo iz razloga da se starije verzije ostanu dostupne. "Recimo da ovaj servis doživljavam kao muzej, u kojem sam ja kustos. Namjera nam je sačuvati starije verzije aplikacija, jer nikad se ne zna hoće li vam zatrebati ili vam je, na kraju krajeva, stara verzija jednostavno bolja od nove", dodao je Dryer. Potencijalni problem je, naravno, brojka od preko 900.000 aplikacija koliko ih je trenutno dostupno putem App Storea. Pitanje je kako će i hoće li uopće Dryer uspjeti "pokupiti" stare verzije.

Usto, mnogi se pitaju i što će biti sa pravnom stranom priče, jer na sve aplikacije prava, uz developera, polaže Apple. No, iz Applea nisu dali decidirani odgovor o tome hoće li se u "muzeju" kršiti autorska prava, dapače, u iz nedefiniranog odgovora da se naslutiti kako će Dryerov projekt imati prolaz. Jer, njegov cilj nije distribuirati nelegalno aplikacije, nego samo i isključivo (sa)čuvati stare verzije. Za sada, Capptivate će čuvati samo iOS aplikacije, a u ovom trenutku nije poznato hoće li se proširiti i na Android. Capptivate.co je za sada u beta verziji, ali nemali je broj onih koji su uvjereni da će uspjeti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti