Carnet i Cert uspješno sudjelovali u NATO-voj kibernetičkoj vježbi

Iako se vježbom koordiniralo iz Estonije, većina je sudionika zapravo ostala na svojim radnim mjestima i ponašala se kao da se radi o redovnom radnom danu.

Martina Čizmić | 14.12.2019. / 10:39

Kibernetički napadi (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Prošlog se tjedna u Estoniji održala 12. vježba kibernetičke sigurnosti i obrane u sklopu NATO Allied Command Transformationa.

Tijekom tri dana gotovo 900 sudionika iz 28 zemalja članica i nekoliko zemalja partnera, pripremalo je i teestiralo svoje kibernetičke sposobnosti za obranu od kibernetičkih prijetnji.

Iako se vježbom koordiniralo iz Estonije, većina je sudionika zapravo ostala na svojim radnim mjestima i ponašala se kao da se radi o redovnom radnom danu.

U vježbi su tako sudjelovali i hrvatski predstavnici - Carnet i Cert.

Zamišljena je kao priprema sudionika za stvarne scenarije s naglaskom na zajedničku koordinaciju i suradnju između zemalja članica, ali i provođenje vojnih operacija u kibernetičkoj domeni.

Ove smo godine surađivali s tri partnerske zemlje - Gruzijom, Japanom i Ukrajinom, rekao je direktor vježbe Robert Buckles te dodao: Estonija se nametnula kao jedna od vodećih nacija u kibernetičkom prostoru i tehnologiji i zahvalni smo što su još jednom ugostili ovu vježbu.

Detalji vježbe kao ni njen ishod nisu poznati, ali se zna da je obuhvatila obranu od malvera i različite hibridne izazove, a testirane su i operativne i prvne procedure te suradnja s privatnim sektorom i akademskom zajednicom.

Kako sama vježba izgleda, možete pogledati u kratkom videu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti