Čelnici EU-a najavili oštrije sankcioniranje kibernetičkih napada

Plan koji podupire osam zemalja predviđa zamrzavanje imovine hakerima i zabranu ulaska u EU.

Martina Čizmić | 19.10.2018. / 12:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nedavnog pokušaja hakiranja sjedišta Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu, Europska unija odlučila je uvesti oštrije mjere za borbu protiv hakiranja i kibernetičkih napada.

Na summitu koji se održava u Bruxellesu, čelnici država članica EU zatražili su uvođenje hitnih i oštrih mjera usmjerenih protiv hakera, pogotovo onih iza kojih stoje države poput Kine ili Rusije.

Istaknuli su kako su dosadašnji napori nedovoljni te ostavljaju dojam kako počinitelji kibernetičkih napada neće biti kažnjeni.

U prijedlogu koje potpisuju Velika Britanija, Litva, Estonija, Latvija, Danska, Finska, Rumunjska i Nizozemska navodi se potreba za uvođenjem oštrijih mjera kažnjavanja počinitelja kibernetičkih napada.

Ako prijedlog (o kojem se još treba raspraviti prije prihvaćanja) zaista dobije zeleno svjetlo, obuhvaćao bi zamrzavanje imovine hakerima te zabranu ulaska u zemlje Europske unije.

Nije pojašnjeno što će biti s hakerima koji već žive na području EU, kao ni kako će se procesuirati oni hakeri koje nije moguće identificirati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti