CEO švicarske banke optimističan je oko vrijednosti bitcoina koja bi se ove godine mogla skoro udvostručiti

Interni model jedne švicarske banke pokazuje da bi ove godine vrijednost bitcoina ponovno mogla doseći rekordnu cifru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2022. / 15:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uspone i padove bitcoina i drugih kriptovaluta teško je, često i nemoguće predvidjeti. Ponekad je dovoljan samo jedan tvit Elona Muska da vrijednost strelovito poraste ili padne, na vrijednost mogu utjecati i odluke kineske vlade, ali i, kako se pokazalo početkom godine, situacija u Kazahstanu. U takvim slučajevima vrijednost kriptovaluta nezaustavljivo pada pa su mnogi investitori nervozni. Dok dio razmišlja o prodaji, oni skloniji riziku tek tada kupuju kriptovalute jer se nadaju kako će u budućnosti njihova cijena ponovno porasti.

Slika nije dostupna Ovaj kriptokralj javnosti nije toliko poznat, no mogao bi biti bogatiji i od Gatesa i Zuckerberga

A ta vrijednost itekako je varirala tijekom posljednje dvije godine. Npr. u ožujku 2020. za jedan bitcoin mogli ste dobiti nešto više od 5 tisuća dolara, no u prvoj polovici studenog ove godine vrijednost jednog bitcoina iznosila je više od 64 tisuće dolara. A onda je uslijedio pad. U siječnju cijena se spustila ispod 40 tisuća dolara, dok je sada malo iznad te cifre, a brojni investitori pitaju se što će se dogoditi ove godine i kakva će biti kretanja na tržištu kriptovaluta.

Odgovor, naravno, nitko ne zna, no zato brojni stručnjaci i analitičari imaju svoje podatke, predviđanja i modele, a jedan od tih modela o kojem je za CNBC govorio izvršni direktor švicarske banke Sebba Guido Buehler, ulijeva nadu i optimizam da bi 2022. bitcoin ponovno mogao oboriti rekord po pitanju vrijednosti: Vjerujemo da će cijena rasti.

Njihovi interni modeli i predviđanja pokazuju kako bi se cijena mogla skoro pa udvostručiti u odnosu na onu prije par dana kada je pala ispod 40 tisuća dolara. Prema toj najoptimističnijoj računici, vrijednost bi mogla doseći čak 75 tisuća dolara - model procjenjuje vrijednost u dosta širokom vrijednosnom rasponu od 50 do 75 tisuća dolara. Također, upozorio je da bi volatilnost i dalje mogla ostati visoka.

Slika nije dostupna Poznati investitor vjeruje da bi NFT tržište moglo postati vrednije od bitcoina

Kao potencijalne razloge rasta vrijednosti bitcoina Buehler navodi institucionalne investitore koji bi tijekom ove, ali i sljedećih godina, dio investicija mogli usmjeriti prema kriptovalutama, posebno prema bitcoinu.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti