Posljednjih nekoliko tjedana u hrvatskom kibernetičkom prostoru jača ucjenjivačka kampanja kojoj je glavni cilj izvući što više novca od građana i tvrtki. 

Prijevara CERT ponovno upozorava: Ne nasjedajte na ucjenjivačku kampanju koja kruži, evo kako ju možete jednostavno prepoznati

Slika nije dostupna Upozorenje iz CERT-a: Nova ucjenjivačka kampanja je u tijeku, evo što trebate učiniti ako ste primili takav email

Tako su iz CERT-a upozorili kako se posljednjih dana sve češće pojavljuju poruke naslova "Ne zaboravite platiti porez u roku od dva dana!" ili "Hitno – odgovori odmah".

Radi se o ucjenjivačkim porukama kojima napadač pokušava iznuditi novac od žrtve, najčešće u obliku kriptovaluta.

Iako je tekst poruka sličan, u njima se traže uplate različitih iznosa i koriste se različiti kriptonovčanici (wallet).Tekst poruke napisan je na lošijem hrvatskom jeziku te izgleda kao strojno prevedena poruka. Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, ističu iz CERT-a.

U nastavku možete vidjeti primjer takve ucjenjivačke ili scam poruke.

Primjer ucjenjivačke poruke (Foto: CERT)

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju