Upozorenje iz CERT-a: Nova ucjenjivačka kampanja je u tijeku, evo što trebate učiniti ako ste primili takav email

Ucjenjivači na internetu nikad ne spavaju, no ne spavaju ni domaće službe. Tako je CRET upozorio na novu ucjenjivačku kampanju u obliku emaila te preporuke što učiniti ako ste dobili tu poruku.

Branimir Vorša | 07.01.2022. / 14:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava, CERT, upozorava hrvatske korisnike elektroničke pošte na novu ucjenjivačku kampanju koja je u tijeku.

Slika nije dostupna Policija upozorava na 7 najčešće korištenih financijskih internetskih prijevara i kako ih izbjeći

Od žrtve ucjenjivač traži uplatu u kunama ili, naravno, bitcoinu. No, obzirom da u samoj poruci nema štetnih linkova ili sadržaja koji bi ugrozio sigurnost podataka onog tko je pročita, poruku je najbolje ignorirati.

Nacionalni CERT bilježi povećan broj prijava ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun za uplatu u trenutku pisanja ovog upozorenja izvršena je jedna uplata, piše na CERT-ovim stranicama.

U CERT-u su istaknuli i jednu specifičnost te nove ucjenjivačke poruke, odnosno da je poruka jezično bolje napisana što je razlikuje od drugih kampanja.

Slika nije dostupna Znate li prepoznati manipulaciju na internetu i kako se zaštititi?

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, savjetuju iz CERT-a.

Primjer ucjenjivačke poruke možete pogledati OVDJE.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti