CES pokazao ovogodišnje trendove na mobilnom tržištu!

Ove godine tržištem bi trebali dominirati telefoni s 5,5 inčnim ekranima QHD rezolucije koji će raditi na moćnom Snapdragon 810 procesoru, a možemo očekivati i sve više modela sa zakrivljenim ekranima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.01.2015. / 09:03

CES pokazao ovogodišnje trendove na mobilnom tržištu!

Ovog tjedna u Las Vegasu održan je najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu (Consumer Electronic Show) na kojem su predstavljeni brojni zanimljivi gadgeti. Iako ovaj sajam nije toliko zanimljiv mobilnim kompanijama te većina njih svoje top modele predstavlja u veljači na mobilnom sajmu u Barceloni (Mobile World Congress) ili na posebnim konferencijama poput npr. Applea i Samsunga, u Las Vegasu su predstavljeni neki zanimljivi pametni telefoni na temelju kojih možemo pretpostaviti kakvi će biti trendovi na tržištu ove godine. Jedan od najzanimljivijih predstavljenih modela je LG-ev G Flex 2, nasljednik njihovog prvog zakrivljenog pametnog telefona.

Osim ovog modela, LG je predstavio i prototip još jednog telefona čiji su rubovi ekrana zakrivljeni – s obzirom da je i Samsung ranije predstavio slične modele, u 2015. i od ove kompanije očekujemo nove modele sa zakrivljenim ekranima koji bi mogli donijeti neke inovativne opcije. Također, LG G Flex 2 prvi je pametni telefon na svijetu koji radi na najnovijoj verziji Qualcommovog Snapdragon 810 procesora te ove godine možemo očekivati da će većina najjačih pametnih telefona raditi na ovom procesoru (ako su glasine oko prevelikog zagrijavanja ovog procesora istinite, to bi značilo da će prodaja Flexa 2 i drugih nadolazećih top modela početi malo kasnije nego je to prvotno planirano), a na PC Worldu kažu i da će ekrani s QHD rezolucijom (2,560x1,440 piksela) kakav ima novi G Flex ove godine postati standard na većini jačih telefona, a čini se da je i dijagonala ekrana od 5,5 inča kakvu ima ovaj smartphone (ali i neki drugi najjači modeli na tržištu poput npr. iPhonea 6 Plus) idealna veličina ekrana za phablete. Jedan od trendova mogli bi biti i telefoni s velikom količinom memorije poput Asusovog ZenPhonea 2 (treba napomenuti da ovaj telefon ne radi na Snapdragon procesoru, već na Intelovom Atomu) koji ima 4GB memorije i ekran dijagonale 5,5 inča, a ove godine pojavit će se i sve više telefona koji će imati niže cijene s kojima bi trebali konkurirati kineskim kompanijama (npr. Xiaomiju) čiji telefoni imaju odličan omjer opcija i cijene.

Tako će cijena ovog Asusovog telefona (ali za verziju s 2GB RAM-a) iznositi 199 dolara što, kako su napomenuli na GSM Areni, 'zvuči predobro da bi bilo istinito'. Iako svi ovi noviteti ne donose neku revoluciju zbog koje bi korisnici raskinuli postojeće ugovore i kupili nove modele pametnih telefona, osobe koje ove godine namjeravaju kupiti novi smartphone imat će na raspolaganju telefone s velikim ekranima QHD rezolucije koje će pokretati moćni Snapdragon 810 procesor, dok oni koji žele malo drugačije i inovativnije modele mogu očekivati predstavljanje još kojeg uređaja sa zakrivljenim ekranima. Korisnike koji ciljaju na jeftinije modele razveselit će činjenica da će cijene telefona biti još povoljnije, dok će njihove opcije biti još bolje.

Foto: LG

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti