Chrome od sada radi i s Oculus Riftom

Google je još prošle godine predstavio podršku za surfanje internetom u virtualnoj stvarnosti za uređaj Daydream, a sada ova opcija radi i s Oculusom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.04.2018. / 09:20

Oculus Rift (foto: AFP)

Googleov Chrome najpopularniji je preglednik na svijetu, a odnedavno ima i podršku za virtualnu stvarnost te se sada može koristiti i s Facebookovim VR naočalama Oculus Rift te kontrolerom Oculus Touch.

Tu informaciju saznali smo zahvaljujući korisnicima Reddita koji su Chrome isprobali na tom VR uređaju – jedan je korisnik slučajno pronašao opciju za VR, uključio ju te je mogao pokrenuti Chrome direktno iz Oculus Rifta.

Inače, kompanija je još prošle godine predstavila podršku za surfanje internetom u virtualnoj stvarnosti te za WebVR standard (koji omogućuje korištenje VR-a unutar preglednika bez potrebe za preuzimanjem i instaliranjem dodatnog softvera) za svoj uređaj za virtualnu stvarnost Daydream.

Preglednik s podrškom za VR korisnicima omogućava interakciju s internetskim stranicama u virtualnoj stvarnosti, praćenje linkova između stranica te automatsko prebacivanje s 2D na 3D sadržaj za stranice koje podržavaju WebVR.

Opcija korištenja Chromea u Oculusu velika je novost, no nije poznato možemo li uskoro očekivati i verziju namijenjenu drugim VR uređajima poput Samsungova Gear VR-a. Novinari su kontaktirali s Googleom vezano za podršku Chromea i za druge uređaje, no iz kompanije nitko nije odgovorio.

WebVR na jednostavan način omogućuje uživanje u virtualnoj stvarnosti na mreži, olakšava razvoj i dijeljenje VR iskustava te zahvaljujući WebVR-u korisnici mogu pokrenuti preglednik i s jednim klikom "zaroniti" u svijet virtualne stvarnosti, objasnili su guglovci na posebnoj eksperimentalnoj stranici koju su pokrenuli za programere koji na njoj mogu objavljivati svoje VR projekte.

Osim Googlea, i Mozilla razvija preglednik u kojem će korisnici moći uživati u VR-u te su se nedavno pohvalili razvojem "preglednika budućnosti" Firefox Reallityjakoji će biti namijenjen korištenju na brojnim platformama i na njemu će se moći uživati u proširenoj i virtualnoj stvarnosti na VR uređajima poput Daydreama, Oculusa i drugih.

Treba napomenuti kako je riječ o pregledniku koji rade od nule, dakle neće biti samo opcija klasičnog Firefoxa te još nije poznato kada bi mogao biti dostupan za korištenje.

Izvor: Digital Trends

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti