Cijena komponenata novog iPhonea iznosi 160 dolara

Cijena komponenata iPhonea kapaciteta 16GB iznosi 160 dolara, dok cijena komponenata modela kapaciteta 64GB koji košta 499 dolara iznosi samo 170 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2016. / 10:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početak prodaje Appleovog modela SE nisu obilježili redovi na kakve smo godinama navikli prilikom lansiranja novih modela smartphonea ove kompanije, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će ovih uređaja Apple prodati u drugom kvartalu. Iako je riječ o pametnom telefonu s odličnim hardverom, za većinu korisnika koji su navikli na telefone dijagonale 5 i više inča, ekran novog iPhonea je premali te za ovim modelom ne treba očekivati veliku potražnju kao za iPhoneom 6S. Jedan od načina na koji Tim Cook i ekipa žele privući što više korisnika jest cijena te je iPhone SE najjeftiniji Appleov telefon do sada te njegova cijena bez potpisivanja dvogodišnjih ugovora s mobilnim operaterima iznosi 399 dolara. Iz kompanije IHS, nakon detaljne analize komponenata ovog uređaja, objavili su informacije o cijenama dijelova iPhonea SE te je ukupan trošak komponenata modela sa 16 GB 160 dolara.

Zanimljivo je da je cijena komponenata modela sa 64GB memorije samo deset dolara veća (170 dolara), ali Apple ga prodaje za čak sto dolara više, tako da je profitna marža na uređaju s više memorije puno veća. Cijena A9 procesora iznosi 22 dolara, Qualcommov mobilni čip košta 15 dolara, dok cijena ekrana (kojeg je napravio LG) iznosi 20 dolara, što je puno jeftinije u odnosu na 2013. kada je cijena istog ekrana iznosila 41 dolara. Na Re/Codeu napominju kako je Apple prošlih godina, nakon predstavljanja novih iPhonea, smanjivao cijenu starijih modela telefona tako da su ih korisnici mogli kupiti po sto dolara ili čak besplatno uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora, no pri tome su kupovali modele sa starim hardverom. iPhone SE izgleda kao model iPhone 5 i 5S koji su predstavljeni još 2012./13 godine, no opremljen je puno boljim hardverom iz modela 6 i prošlogodišnjeg modela 6S.  

Izvor: Re/Code

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti