Cijene najjačih Androida mogle bi dodatno porasti sljedeće godine

Glasine kažu da će Qualcomm povećati cijene svojih najjačih čipseta koji se korist u većini top-modela pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2020. / 15:26

Android (Foto: AFP)

Cijene najjačih modela pametnih telefona posljednjih su godina u konstantnom porastu, pa je danas cijena od tisuću dolara postala standard za osnovni model iPhonea Pro ili Samsungovih top-modela. Zbog toga je dio korisnika koji su ranije svake dvije godine kupovali najjače uređaje sada promijenio taktiku pa telefone kupuju svake tri ili više godina. Također, mnogi su odustali od kupovine najboljih uređaja što ih nude Apple i konkurentske kompanije čiji telefoni rade na Androidima te, umjesto njih, kupuju upola jeftinije uređaje srednje kategorije koji su danas dovoljno jaki i moćni da ispune većinu korisničkih potreba.

Tipkanje na pametnom telefonu, ilustracija Jedan jednostavan potez ubrzat će vaš pametni telefon

Prema glasinama koje su se proteklih dana proširile mrežom ne samo da ne treba očekivati da će najjači modeli pametnih telefona pojeftiniti već bi oni mogli - poskupjeti. Ako do toga dođe, "krivac" će biti Qualcomm, proizvođač čipova koji se najčešće koriste u Androidima, a njihov najjači čipset koristi većina mobilnih proizvođača u svojim flagshipovima.

Za sljedeću godinu Qualcomm planira čipset Snapdragon 875, koji bi, zajedno s čipom za 5G, trebao stajati stotinjak dolara više u odnosu na ovogodišnji najjači model Snapdragon 865. Kako je riječ o glasini, nema službenih potvrda o povećanju cijena, no ako do toga zaista dođe, bit će zanimljivo vidjeti što će kompanije napraviti. Najjednostavniji, ali i najnepopularniji potez jest povećanje cijena telefona, što bi se, naravno, moglo odraziti i na smanjenu potražnju za novim uređajima.

Slika nije dostupna Kako blokirati pametni telefon s Androidom? Dovoljna je jedna fotografija

Na Phone Areni kažu da o tome što napraviti trenutačno razmišljaju u Xiaomiju, kompaniji koja je korisnike osvojila kombinacijom snažnog hardvera i pristupačne cijene. U toj kompaniji sada navodno raspravljaju hoće li povisiti cijene telefona koje pripremaju za 2021. godinu ili će rezati troškove na drugim komponentama, poput kamera.

Upravo zbog visoke cijene najjačih Snapdragona, Google bi se za svoj ovogodišnji top-model koji bi se u prodaji trebao pojaviti tijekom jeseni mogao odlučiti za čipset srednje kategorije. Spominje se Snapdragon 765/768, a ako su glasine o još skupljem Snapdragonu iz serije 8 istinite, njihovim bi putem sljedeće godine mogle krenuti i brojne druge kompanije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti