Cijepljenje, preboljenje ili test: Građani mogu sami birati koja vrsta COVID potvrde im je potrebna

Treba napomenuti kako sustav za izdavanje EU COVID potvrda nema ograničenje u broju važećih potvrda koje je moguće preuzeti.

Martina Čizmić | 04.01.2022. / 08:42

COVID potvrde
COVID potvrde - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

COVID potvrde izdaju se na temelju različitih ostvarenih prava. Tako građani mogu dobiti COVID potvrdu ako su preboljeli COVID-19, dobili negativan test ili pak obavili cijepljenje. 

Od 1. siječnja 2022. godine hrvatski će građani moći sami odabrati kakvu vrstu potvrde žele izvaditi. Osobama koje imaju osnovu za više vrsta potvrda sustav je do sada nudio potvrdu koja je najpovoljnija za njih, odnosno onu koja traje najduže.

Slika nije dostupna Novosti vezane uz EU COVID potvrde: Koliko traju, tko ih može zatražiti i kako ih čuvati u digitalnom obliku

S obzirom na sve češće zahtjeve za potvrdama o testiranju pojedinih država članica, unatoč postojećim potvrdama o cijepljenu ili preboljenju, AKD je omogućio korisnicima samostalni izbor i preuzimanje željenih potvrda. Kao i prije, građani svoje potvrde mogu preuzeti kroz sustav e-Građani ili na lokacijama na kojima se izdaju potvrde.

Treba napomenuti kako sustav za izdavanje EU COVID potvrda nema ograničenje u broju važećih potvrda koje je moguće preuzeti.

Iz AKD-a su istaknuli kako kontinuirano prate sva nova pravila koja se donose te nadograđuje i prilagođava sustav izdavanja EU COVID potvrda, ali i mobilnu aplikaciju CovidGO. Kako dodaju, aplikacija je preuzeta više od 500 tisuća puta, a ovisno o potrebama, građani je koriste za validaciju potvrda te za pohranjivanje potvrde u digitalni novčanik.

Neugodno iznenađenje Kaos i ogorčenje zbog prestanka rada digitalnih COVID potvrda: Neki putnici morali su propustiti letove

Kroz sustav COVID potvrda u RH od 1. lipnja prošle godine izdano je više od pet milijuna potvrda, ističu u AKD-u, bez greške u radu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti