Kaos i ogorčenje zbog prestanka rada digitalnih COVID potvrda: Neki putnici morali su propustiti letove

Situacija s digitalnom COVID potvrdom iz Velike Britanije pokazuje da bi, barem kada idete na putovanja zrakoplovima, trebali imati i neko backup rješenje za slučaj problema s aplikacijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2021. / 07:50

Neugodno iznenađenje (Foto: Getty images)

Bez COVID potvrde kao dokaza o preboljenju bolesti COVID-19, cijepljenju ili negativnom testu, životi mnogih postali su ograničeni u brojnim zemljama diljem svijeta pa tako i u Lijepoj Našoj. Da se životi i onih s takvom potvrdom mogu itekako zakomplicirati, pokazala je jučerašnja situacija s mobilnom aplikacijom britanske nacionalne zdravstvene službe.

Slika nije dostupna Što je sljedeće? Nakon sustava za izdavanja COVID potvrda i e-recepata pala stranica i Hrvatske narodne banke

Unutar te aplikacije nalazi se i COVID potvrda, no jučer je došlo do problema s radom aplikacije koja nije bila dostupna više od 3 sata. Kako je COVID potvrda obavezna za ulazak u zrakoplov, neki su putnici ne zbog svoje greške na kraju morali propustiti letove. Iz NHS-a su objavili kako je tijekom određenog vremena aplikacija s COVID potvrdom bila privremeno nedostupna zbog problema njihova pružatelja usluga koji je utjecao i na brojne druge organizacije.

Nakon što su počeli problemi s potvrdom, mnogi su na internetu kritizirali navedenu situaciju te su izrazili zabrinutost da će propustiti svoje letove, a novinarka Caroline Frost tvrdi da joj se upravo to i dogodilo. Kompanija s kojom je trebala letjeti ponudila joj je kasniji let (uz nadoplatu s njene strane od 250 funti), kao i brzi test protiv korone koji je također morala platiti, što je odbila.

Jedan Britanac koji je putovao u Sloveniju s EasyJetom ponio je papirnatu potvrdu za svaki slučaj ako digitalna prestane raditi, no ona nije prihvaćena pa je na kraju odustao od leta, no povrat novaca neće dobiti. Iz ove zrakoplovne kompanije naknadno su objavili da su svim putnicima koji su imali problema s letovima zbog digitalne COVID potvrde dali mogućnosti besplatne promjene letova.

COVID putovnice Mijenjaju se podaci na COVID potvrdama: Provjerite što će biti drugačije i hoćete li morati po novu

Ova situacija upozorenje je za sve osobe koje koriste digitalne potvrde te bi bilo dobro uvijek imati neku backup opciju poput papirnate potvrde, ali i snimke zaslona same potvrde tako da, u slučaju da aplikacija otkaže poslušnost, potvrda bude dostupna među fotografijama.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti