Mijenjaju se podaci na COVID potvrdama: Provjerite što će biti drugačije i hoćete li morati po novu

Do promjene dolazi kako bi se hrvatske EU digitalne COVID potvrde uskladile s tehničkom specifikacijom Europske komisije.

Martina Čizmić | 13.08.2021. / 12:30

Popuštanje mjera, covid putovnice
COVID putovnice (Foto: DNEVNIK.hr)

EU digitalne COVID potvrde (odnosno COVID putovnice) trenutno su najtraženiji list papira, jer nositelju garantiraju da može ne samo napustiti Hrvatsku i otići u neku drugu državu bez potrebe za boravkom u karanteni, već i jer su potrebne i za sve više kulturnih i javnih događanja. 

Iz AKD su obavijestili kako će se ponešto promijeniti izgled, odnosno podaci koji se ispisuju na EU digitalnim COVID potvrdama. Nove će se potvrde izdavati od 13. 08. 2021., dok će stare (odnosno izdane prije ove promjene) i dalje vrijediti do njihovog isteka. 

Kako ističu, nove EU digitalne COVID potvrde sadržavat će ispisane pune vrijednosti temeljem kojih je osoba stekla status za izdavanje dokumenta, umjesto dosadašnjeg ispisa šifri vrijednosti, a u skladu s tehničkom specifikacijom setova podataka za EU digitalne COVID potvrde Europske komisije od srpnja 2021.

Pojasnili su kako će sve potvrde, umjesto dosadašnje šifre bolesti 840539006 imati ispisan naziv bolesti COVID-19.

Potvrde o cijepljenju će u polju naziva cjepiva (profilakse) imati umjesto dosadašnje šifre J07BX03 ispisan naziv COVID-19 vaccines, te puni naziv cjepiva i proizvođača cjepiva:

Potvrde o testiranju će se umjesto s oznakom šifre vrste testa izdavati s punim nazivom testa; za PCR testove će se umjesto LP6464-4 ispisivati Nucleid acid amplification with probe detection (NAAT), a za brze testove umjesto LP217198-3 će se ispisivati oznaka brzog testa: Rapid Immunoassay (RAT).

Brzi testovi imaju ispisan i naziv testa i naziv proizvođača testa, dok se za PCR testove ovo polje ne ispisuje.

Rezultati testa će biti ispisan kao Negativan(Not detected) umjesto šifre 260415000, te Pozitivan (Detected) umjesto šifre 260373001.

Također, dodaju iz AKD, CovidGO mobilna aplikacija od verzije v1.4.65 nakon očitanja QR koda prikazuje pune vrijednosti umjesto dosadašnjih šifri vrijednosti.

Osobe koje su zadužene za provjeru EU digitalnih COVID potvrda mogu ispravno validirati potvrde isključivo uz predočenje identifikacijskog dokumenta vlasnika nakon skeniranja QR koda, te je ova informacija također dodana na potvrdama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti