Nakon izdavanja COVID potvrda i e-recepata pala stranica Hrvatske narodne banke

Korisnici interneta koji su u subotu tijekom dana pokušali posjetiti stranicu Hrvatske narodne banke ostali su razočarani jer stranica ove institucije nije radila, a nije bilo ni obavijesti zašto je to tako.

M. R. | 28.08.2021. / 21:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U večernjim satima na domeni hnb.hr pojavila se funkcionalna web stranica, no bez objašnjenja zašto tijekom dana nije bila dostupna. O tome smo poslali upit HNB-u i objavit ćemo ga po primitku.

Nedostatak sadržaja na stranici HNB-a, za čiji je redizajn bio raspisan natječaj u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, nije prošao ispod radara osobito zato što je u zadnja dva dana palo nekoliko državnih sustava. Pad stranice HNB-a na Facebooku je komentirao poduzetnik Saša Cvetojević koji se pita što je sljedeće na redu.

Naime, u subotu se srušio i Centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske (CEZIH) zbog čega nije bilo moguće izdavanje lijekova i doznaka na recept u ljekarnama. U petak je pak bilo problema s izdavanjem COVID potvrda zbog pada informatičkog sustava. No i u toj situaciji su se spominjale domene jer Ministarstvo zdravstva nije produžilo korištenje mzss.hr na koju su usmjerene ostale domene iz sustava pa su neki mediji pisali kako je to razlog nemogućnosti izdavanja potvrda, no ministarstvo je tu informaciju demantiralo.

"Razlog povremenih tehničkih poteškoća, koje su se javljale tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, je jučerašnja migracija poslužitelja domenskih imena (DNS) na novu infrastrukturu te, prilikom detektiranja navedenih poteškoća, iste su u roku sat vremena otklonjene te su registri zdravstvenog sustava ponovno dostupni za izdavanje EU digitalnih potvrda", priopćili su.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti