Čileanska policija trenira pse da nanjuše osobe zaražene koronavirusom

Testovi u Europi i Dubaiju pokazali su 95-postotnu točnost u psećem otkrivanju bolesti COVID-19.

Hina | 15.07.2020. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čileanska policija pokušava obučiti pse da otkriju ljude zaražene novim koronavirusom njušenjem njihova znoja.

Tri zlatna retrivera i labrador u dobi su od četiri do pet godina i do sada su korišteni u otkrivanju droge, eksploziva i nestalih ljudi, kaže policija.

Program obuke rezultat je udruženih napora čileanske policije i stručnjaka sa sveučilišta Universidad Catolica de Chile i slijedi slične programe u Francuskoj, kaže voditelj programa Julio Santelices iz policije.

Psi imaju 330 milijuna mirisnih receptora te sposobnost da otkriju mirise 50 puta bolje od čovjeka. Mogu onjušiti 250 ljudi svaki sat.

Virus nema miris ali zaraza izaziva metaboličke promjene koje dovode do oslobađanja posebne vrste znoja a to je ono što će psi otkrivati, kaže profesor veterinarske epidemiologije s katoličkog sveučilišta Fernando Mardones za AFP.

Prema Santeliceu testovi u Europi i Dubaiju pokazali su 95 postotnu točnost u psećem otkrivanju bolesti COVID-19.

Važnost ove studije je da će psi postati biodetektori i otkriti tu bolest u ranoj fazi, kaže Santelices.

Mardones dodaje da već postoje dokazi da psi mogu otkriti bolesti poput tuberkuloze, parazite te čak i rane stadije raka. Psi mogu osjetiti male promjene temperature kože pa bi se mogli koristiti i u otkrivanju vrućice.

Obuka pasa počela je prije mjesec dana pomoću znoja prikupljenog od bolničkih pacijenata i stručnjaci se nadaju da će psi na teren do kolovoza. Planiraju ih rasporediti na područja gdje je mnogo pješaka poput autobusnih stanica, zračnih luka.

U Čileu je u utorak zabilježeno 1836 novih slučajeva bolesti COVID-19, najmanje u dva mjeseca. U zemlji je ukupno zaraženo oko 320 tisuća, a preminulo više od 11 tisuća.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti