Ciljevi postavljeni prije pola stoljeća aktualni su i danas: Povezati i dati potporu otvorenom obrazovanju i znanosti

Ciljevi su bili i ostali osigurati svim ustanovama i pojedincima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja pouzdanu i održivu informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu i usluge.

Martina Čizmić | 28.04.2020. / 15:31

Srce (Foto: Srce)

Sveučilišni računski centar (Srce) obilježava 29. travnja 49. godišnjicu osnivanja, odnosno Dan Srca i ulazi u pedesetu godinu rada i djelovanja u području primjene novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti i hrvatskom društvu.

Srce je osnovano 1971. u okrilju Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinoga sveučilišta u Hrvatskoj, odluku o njegovu osnivanju potpisao je tadašnji rektor Ivan Supek, a grupa sveučilišnih profesora koja je vodila projekt vizionarski je zacrtala strateške ciljeve Srca, podsjetio je utorak u priopćenju Ured za odnose s javnošću Srca.

Istaknuto je kako su tada zacrtani ciljevi aktualni i danas - osigurati akademskoj zajednici i hrvatskom društvu u cjelini, pristup najnovijim tehnologijama i informacijskim uslugama.

Ciljevi su bili i ostali i osigurati svim ustanovama i pojedincima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja pouzdanu i održivu informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu i usluge, potrebnu za svakodnevno djelovanje i rad, kao i podržati primjenu informacijskih tehnologija kroz prikupljanje i dijeljenje znanja, kvalitetan i dostupan sustav podrške, obrazovanja i osposobljavanja korisnika za uporabu novih tehnologija.

Spomenute strateške ciljeve danas se ostvaruje i u povezanosti s potporom otvorenom obrazovanju i znanosti - sinonimima za moderno obrazovanje i međunarodno relevantna istraživanja.

Na raspolaganju oko 50 različitih usluga i sustava

Kako bi ostvarilo te ciljeve Srce izgrađuje moderne komunikacijske, računalne, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture) i prateće usluge, a trenutačno je to oko 50 različitih usluga i sustava koji su na raspolaganju akademskoj i istraživačkoj zajednici, a dio njih i cijelom hrvatskom društvu.

Neke od tih usluga i sustava Srca koriste desetci ili čak stotine tisuća korisnika, kao što su Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Autentifikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i obrazovanja (AAI@EduHr), platforma za e-učenje Merlin, Sustav digitalnih akademskih arhiva i repozitorija Dabar, Portal hrvatskih znanstvenih i obrazovnih časopisa Hrčak ili hrvatsko središte za razmjenu internetskog prometa CIX (Croatian Internet eXchange). Na raspolaganju akademskoj zajednici su računalni klaster Isabella i računalne usluge koje se nude po načelu računarstva iz oblaka u okviru usluge HTC Cloud.

Obrazovni programi namijenjeni svima, međunarodni projekti

Važan segment rada Srca su obrazovni programi namijenjeni svima, a dio njih i IT profesionalcima. Obrazovni programi dostupni su korisnicima i u učionicama i na daljinu (on line). Svi obrazovni materijali i on-line tečajevi Srca slobodno su dostupni u otvorenom pristupu, a Centar za e-učenje, osim alata i tehnologija za e-učenje, nudi nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja i različite oblike podrške i edukacija vezano uz implementaciju digitalnih tehnologija u obrazovnim procesima.

Srce aktivno sudjeluje u nizu međunarodnih projekata, a sada stručnjaci Srca, među ostalim, sudjeluju u izgradnji Europskog oblaka otvorene znanosti (EOSC), provedbi EU inicijative za računala visokih performansi (EuroHPC), uključujući uspostavu mreže nacionalnih centara kompetencija za računala visokih performansi i hrvatskoga centra kompetencija za HPC, radu Research Data Alliance (RDA), globalne organizacije za razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podatcima.

COVID-19 i potres nisu prekinuli rad Srca, najzaslužniji zaposlenici

Zahvaljujući višegodišnjem sustavnom planiranju i praćenju globalnih trendova, Srce bez prekida funkcionira i u izvanrednim uvjetima COVID-19 pandemije, te nedavnoga potresa u Zagrebu, a neki od sustava Srca uspješno su izdržali i trostruko, pa i peterostruko povećana opterećenja.

Kako je istaknuto, najveća zasluga i zahvala u tome, kao i tijekom 49-godišnje povijesti, svakako pripada zaposlenicima i suradnicima i njihovu predanu radu.

Najvažniji aktualni projekt Srca je i strateški projekt u sustavu znanosti i obrazovanja - izgradnja Hrvatskoga znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO) kao nove distribuirane nacionalna e-infrastrukture računalnih, spremišnih i mrežnih resursa i skup povezanih informacijskih usluga koja će biti poticaj i važan preduvjet za nove iskorake u cijelom hrvatskom obrazovnom i istraživačkom sustavu u razdoblju do 2030.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti