Cisco kupio Splunk i stvorio jednu od najvećih softverskih kompanija na svijetu

Splunkove sigurnosne mogućnosti nadopunjuju Ciscov postojeći portfelj, te će zajedno pružiti vodeću sigurnosnu analitiku i pokrivenost od uređaja preko aplikacija do oblaka.

Martina Čizmić | 21.09.2023. / 14:39

Cisco (Foto: Cisco)

Cisco i Splunk objavili su kako je potpisan konačni sporazum o Ciscovom preuzimanju Splunka. Radi se o akviziciji teškoj 28 milijardi dolara, a kojom će se ujedno stvoriti jedan od najvećih softverskih tvrtki na svijetu.

Splunk, koji je poznat kao tvrtka specijalizirana za kibernetičku sigurnost, ubrzat će Ciscovu strategiju sigurnog povezivanja svega kako bi bilo što bilo moguće. 

Uzbuđeni smo što možemo spojiti Cisco i Splunk. Naše kombinirane sposobnosti potaknut će sljedeću generaciju sigurnosti i vidljivosti omogućene umjetnom inteligencijom, rekao je Chuck Robbins , predsjednik i izvršni direktor Cisca. Od otkrivanja i odgovora na prijetnje do predviđanja i prevencije prijetnji, pomoći ćemo organizacijama svih veličina da budu sigurnije i otpornije.

Ujedinjenje s Ciscom predstavlja sljedeću fazu Splunkovog puta rasta, ubrzavajući našu misiju da pomognemo organizacijama širom svijeta da postanu otpornije, istovremeno pružajući neposrednu i uvjerljivu vrijednost našim dioničarima, rekao je Gary Steele, predsjednik i izvršni direktor Splunka . Zajedno ćemo formirati globalnog lidera u pogledu sigurnosti i vidljivosti koji koristi snagu podataka i umjetne inteligencije za postizanje izvrsnih rezultata za klijente i transformaciju industrije. Oduševljeni smo što možemo udružiti snage s dugogodišnjim i pouzdanim partnerom koji dijeli našu strast prema inovacije i iskustvo kupca svjetske klase, a očekujemo da će naša zajednica zaposlenika Splunka imati koristi od još većih mogućnosti jer spajamo dvije cijenjene i svrsishodno vođene organizacije.

Kako su istaknuli iz obje tvrtke, Splunkove sigurnosne mogućnosti nadopunjuju Ciscov postojeći portfelj, te će zajedno pružiti vodeću sigurnosnu analitiku i pokrivenost od uređaja preko aplikacija do oblaka.

Omogućit će vidljivost u hibridnim okruženjima i okruženjima s više oblaka, omogućujući klijentima tvrtke da isporuče glatko iskustvo aplikacija koje pokreću njihovo digitalno poslovanje.

Ujedinjenje ovih dviju organizacija omogućit će veća ulaganja u nova rješenja, ubrzane inovacije i povećanje globalne razine kako bi se podržale potrebe kupaca svih veličina, napominju iz tvrtki.

Prema uvjetima ugovora, Cisco će platiti 157 dolara po dionici u gotovini, što predstavlja približno 28 milijardi dolara vrijednosti kapitala. Očekuje se da će transakcija imati pozitivan novčani tok i povećanje bruto marže u prvoj fiskalnoj godini nakon zatvaranja, te povećanje zarade po dionici po nestandardnom knjiženju u drugoj godini. Osim toga, ubrzat će rast Ciscovih prihoda i povećanje bruto marže.

Akviziciju su jednoglasno odobrili upravni odbori Cisca i Splunka, a očekuje  se da će se zatvoriti do kraja trećeg tromjesečja kalendarske 2024. godine. Za finaliziranje cijelog posla bit će potrebno odobrenje regulatora, kao i konačno odobrenje dioničara Splunka, napominju iz Cisca. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti