Stiglo novo cjepivo koje čeka odobrenje: Puno je jeftinije i zahtijeva samo jednu dozu, a lakše se i skladišti, no ipak postoji problem

Proširuje se arsenal cjepiva za borbu protiv koronavirusa i u svijetu. Srbija želi do kraja godine početi s proizvodnjom ruskog cjepiva, a odobrenje svog cjepiva od američkih regulatornih tijela zatražila je tvrtka Johnson & Johnson.

Danijel Vrbota | 05.02.2021. / 22:07

Galerija

Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson u masovnom kliničkom ispitivanju pokazalo je učinkovitost od oko 66%. Znatno je to manje od cjepiva Pfizera i Moderne, ali proizvod Johnson & Johnsona ima i neke prednosti. Primjerice potrebna je samo jedna doza.

To cjepivo također ne zahtijeva hladne, složene uvjete skladištenja. Dakle postoje neke praktične prednosti. I očito, nemamo dovoljno Moderninih i Pfizerovih RNK cjepiva u ovom trenutku, objasnio je Jesse Goodman, iz agencije za hranu i lijekove SAD-a.

Još jedna prednost je cijena. SAD je već naručio stotinu milijuna doza po cijeni od deset dolara. No, i dalje ostaje pitanje slabe učinkovitosti od svega 66 posto. Cjepiva Pfizera i Moderne znatno su skuplja, a potrebne su i dvije doze. Cijena ruskog Sputnjika manja je od deset dolara. Mađarska bi sljedeći tjedan trebala postati prva zemlja Europske unije koja će ga početi koristiti.

A srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić očekuje kako će se do kraja godine Sputnjik početi proizvoditi u Srbiji. Srbija očekuje da će sljedeći tjedan stići i pola milijuna doza kineskih cjepiva.

Posljedice eksplozije virusa iz Wuhana osjećaju se u cijelom svijetu. Pa tako iz Bolivije stiže neobičan prizor učenika na početku nove školske godine. U učionici su u posebnim zaštitnim odjelima s kapama i maskama na licu. Nastava se održava i putem radija, televizije i interneta.

Više o ovoj temi saznajete u videu priloženom u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti