Cook priprema iznenađenje: Apple u proljeće predstavlja jeftiniji iPhone?

Ponovno su se pojavile glasine o iPhoneu 6C kojeg bi Apple mogao predstaviti u proljeće, zajedno s novom verzijom pametnog sata

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.10.2015. / 08:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije dvije godine tehnološki mediji prenijeli su glasine o dokumentu koji je kružio među Appleovim menadžmentom u kojem se upozorava na potencijalne buduće probleme na koje će ova kompanija naići na tržištu pametnih telefona. Jedan od tih problema bila je situacija na tržištima u razvoju na kojima Apple nije mogao konkurirati brojnim jeftinijim telefonima, a drugi problem bila je činjenica da korisnici žele sve veće telefone, a Apple je i dalje 'zapeo' na dijagonali od samo 4 inča.

Tada se očekivalo kako će Tim Cook predstaviti jedan jeftiniji iPhone i jedan telefon s velikim ekranom, no za mnoge je uslijedilo razočaranje jer telefon s većim ekranom te godine nije predstavljen, dok je jeftiniji iPhone 5C i dalje bio preskup u odnosu na konkurentske telefone. Godinu dana nakon toga napokon su predstavljeni veliki modeli iPhonea (6 i 6 Plus), ali ne i nasljednik modela C. Prije nedavne rujanske konferencije, neki su analitičari komentirali kako u Appleu razmišljaju o prodaji iPhonea 6C, no čini se da su od ovog modela odustali – barem što se ove godine tiče. Naime, prema informacijama tržišnih analitičara koje su objavili na Business Insideru, Apple navodno radi na iPhoneu 6C te ga namjeravaju predstaviti najranije sljedećeg proljeća, dakle pet-šest mjeseci prije konferencije na kojoj će Cook prikazati iPhone 7 i 7 Plus.

Konkretnih informacija o opcijama koje bi imao ovaj telefon nema, no navodi se kako će to biti 'slabiji' iPhone koji bi mogao imati ekran manje dijagonale (vjerojatno 4 inča) ili ekran dijagonale 4,7 inča, ali uz puno slabiji hardver u odnosu na iPhone 6S. Ovakav model, s manjim ekranom i slabijim hardverom i uz pristupačnu cijenu, Appleu bi omogućio 'napad' na tržišta u razvoju na kojima su sve popularnije kompanije poput Xiaomija i Huaweija koje prodaju telefone sa solidnim hardverom i niskom cijenom. Cookova kompanija tako bi, osim velike zarade koju ionako ostvaraje s iPhoneom 6S i 6S Plus, dodatno povećala svoj udio na tržištu i zaprijetila vodećoj kompaniji na tržištu pametnih telefona, Samsungu. Iz Applea sigurno ne treba očekivati komentar na informacije o ovom telefonu te ćemo morati sačekati proljeće 2016. i službenu najavu jeftinijeg iPhonea – s obzirom kako bi Apple u to vrijeme mogao najaviti i novi model svog pametnog sata, možda će na toj konferenciji predstaviti i iPhone 6C.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti