COP26: Najveći proizvođači nisu podržali ukidanje ugljena kao energenta

Obećanje o ukidanju ugljena nisu podržali Australija, Indija, SAD i Kina, koja drži više od pola svih termoelektrana, a planira ih još sagraditi.

Hina | 05.11.2021. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zahtjev za ukidanjem ugljena kao energenta podržale su još 23 zemlje u četvrtak na klimatskoj konferenciji UN-a, ali su se tomu usprotivili najveći proizvođači najprljavijeg goriva koje uzrokuje globalno zagrijavanje.

Na samitu COP26 želi se pronaći način za postizanje cilja ograničenja globalnog povećanja temperature na 1, 5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine.

Emisija stakleničkih plinova zbog sagorijevanja ugljena pojedinačno najviše doprinosi klimatskim promjenama pa je smanjenje njegove upotrebe ključno za postizanje klimatskih ciljeva.

Slika nije dostupna Klimatski summit: "Mislim da možemo reći da je kraj ugljena na vidiku"

Obećanje o ukidanju ugljena nisu podržali Australija, Indija, SAD i Kina, koja drži više od pola svih termoelektrana, a planira ih još sagraditi.

Emisija ugljičnog dioksida pala je za 5,4 posto u 2020. zbog pada ekonomske aktivnosti, ali novo izvješće Global Carbon Projecta procjenjuje da će emisija porasti za 4, 9 posto ove godine.

Očekivali smo povećanje, kazao je glavni autor izvješća Pierre Friedlingstein, stručnjak za klimatsko modeliranje sa Sveučilišta Exeter.

Ono što nas je iznenadilo su intenzitet i brzina, dodao je.

Slika nije dostupna Klimatske promjene: Većina svjetskih država dala obećanje koje će usporiti globalno zatopljenje za 0,3 stupnja

Alok Sharma, predsjednik dvotjednog klimatskog samita u Glasgowu, kazao je kako možemo kazati da je kraj ugljena na vidiku.

Neobvezujuća deklaracija o ukidanju ugljena ima 77 potpisnika, uključujući 46 zemalja, poput Poljske, Vijetnama i Čilea, a 23 su po prvi puta obećale odustati od ugljena, kazao je Sharma.

Bogatije su zemlje pristale na ukidanje ugljena kao izvora energije do 2030-ih, a siromašne do 2040-ih. Poljska je rekla da cilja na 2040-e, a prethodno je obećala zatvoriti rudnike ugljena u 2049.

Indonezija nije pristala na dio dogovora koji predviđa kraj financiranja novih elektrana na ugljen.

Slika nije dostupna Greta Thunberg: "Promjena neće stići tamo iznutra. Dosta je s bla, bla, bla. Dosta je s čim god da se jeb*** bave tamo unutra"

Trenutno termoelektrane proizvode više od trećinu struje na svijetu. Mnoge zemlje u razvoju oslanjaju se na jeftini ugljen, kao što su to činile danas razvivjene zemlje od industrijske revolucije u 19. stoljeću.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti