COVID-19 će postati sezonska bolest, ali prije toga mora biti ispunjen jedan vrlo bitan uvjet

O novom koronavirusu i COVID-19 bolesti koju uzrokuje dosad se pisalo i govorilo svašta, od toga da će postati sezonska bolest poput drugih srodnih respiratornih bolesti, do toga da ga će uvijek biti s nama ili pak iščeznuti jednom kad se napravi učinkovito cjepivo.

Branimir Vorša | 15.09.2020. / 10:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova studija tvrdi da će COVID-19 slijediti primjere srodnih sezonskih respiratornih bolesti i sama postati sezonska bolest u zemljama s umjerenom klimom, no samo kad se postigne jedan uvjet - kad čovječanstvo stekne takozvani imunitet krda.

Do tog vremena COVID-19 će bjesniti tijekom svih sezona, a to samo naglašava važnost epidemioloških mjera uvedenih diljem svijeta.

COVID-19 je ovdje da ostane i nastavit će izazivati epidemije tijekom čitave godine, sve dok ljudi ne steknu imunitet krda. Stoga će javnost morati naučiti živjeti s novim koronavirusom te nastaviti s prakticiranjem epidemioloških mjera, uključujući nošenje maski, fizičku udaljenost, higijenu ruku i izbjegavanje većih okupljanja, naglašava dr. Hassan Zaraket s američkog sveučilišta Bejrut u Libanonu i jedan od autora navedene studije.

Njegov kolega dr. Hadi Yassine sa sveučilišta Katar u Dohi dodaje da će možda biti i više valova bolesti COVID-19 prije nego li čovječanstvo razvije imunitet krda.

Zaraket i Yassine su proučavali sezonske viruse te faktore virusa i domaćina koji kontroliraju njihovu sezonsku pojavu, kao i najnovija znanja o stabilnosti transmisije SARS-CoV-2 virusa.

Došli su do zaključka kako su ključni faktori za prijenos virusa u različitim godišnjim dobima temperatura zraka i vlaga u zraku.

No u usporedbi s drugim respiratornim virusima, poput virusa gripe, COVID-19 ima veću razinu transmisije (R0), ponajviše zahvaljujući cirkuliranju u imunološki naivnoj (nezaštićenoj) populaciji.

To znači da faktori koji upravljaju sa sezonalnosti virusa, ne mogu još zaustaviti COVID-19 u ljetnim mjesecima. No, jednom kad se postigne imunitet krda putem prirodnih infekcija i cijepljenja, R0 bi trebao pasti značajno te na taj način novi koronavirus učiniti podložnijim sezonalnim faktorima.

Ovo i dalje ostaje novi virus i unatoč rastućim znanstvenim spoznajama, postoje još uvijek nepoznanice oko njega. Jesu li naša predviđanja točna ili ne, vidjet ćemo u budućnosti. Ipak, smatramo da je vrlo izgledno, obzirom na dosad viđeno, da će COVID-19 postati sezonska bolest, baš kao i drugi koronavirusi, kaže Zaraket.

Izvor: Medical Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti