COVID-19 može ostaviti dugotrajne posljedice: Novi slučajevi mogli bi se pojavljivati dugo nakon što se pandemija smiri

Istraživanje je pokazalo da je delta varijanta virusa povezana s više poremećaja od alfe, a omikron donosi slične neurološke i psihijatrijske rizike kao delta.

Hina | 18.08.2022. / 13:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Oni koji su preboljeli COVID-19 suočeni su s većim rizikom od razvoja neuroloških i psihijatrijskih poteškoća poput psihoze, demencije te moždane magle čak i dvije godine nakon zaraze, pokazuje novo istraživanje.

Profesor Paul Harrison, voditelj istraživanja sa sveučilišta Oxford rekao je da „uz prethodne zaključke kako COVID-19 može povećati rizik od neuroloških i psihijatrijskih stanja u prvih šest mjeseci nakon zaraze“, ova studija „sugerira da kod nekih ti rizici mogu trajati do dvije godine“.

Slika nije dostupna Proveli ste više od tjedan dana u krevetu s COVID-om? Obratite pozornost na svoje mentalno zdravlje

Rezultati imaju važne implikacije za pacijente i zdravstvene službe jer sugeriraju da će se novi slučajevi neuroloških stanja povezanih s COVID-19 vjerojatno pojavljivati još dugo nakon što se pandemija smiri, naglasio je Harrison.

Studija je provedena na 1,25 milijuna ljudi zaraženih koronavirusom, a pokazala je i da kod djece raste rizik od razvijanja psihičkih poremećaja i napadaja.

Istraživanje je pokazalo da je delta varijanta virusa povezana s više poremećaja od alfe, a omikron donosi slične neurološke i psihijatrijske rizike kao delta.

Slika nije dostupna Četvrtina djece i mladih koji su imali COVID-19 razvilo je "dugi covid"

Kod odraslih COVID-19 donosi rizik i od anksioznosti i depresije, no on se smanjuje unutar dva mjeseca od zaraze, a nakon dvije godine se rizik smanjuje na razinu kao kod drugih respiratornih infekcija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti