Čovjek koji je sijao strah i teror te bio inspiracija za krvoločnog vampira zapravo je bio - vegan

Znanstvena analiza pisama rumunjskog vladara iz 15. stoljeća Vlada Tepeša sugerira da je on možda bio vegan, nudeći iznenađujući obrat u podrijetlu legende o krvoločnom grofu Drakuli.

Branimir Vorša | 05.09.2023. / 09:39

Vlad Tepeš
Vlad Tepeš (Foto: Getty Images)

Ime Drakula dugo se povezivalo s likom krvoločnog vampira. Međutim, nedavna stručna analiza sugerira da je čovjek koji je inspirirao taj kultni lik možda imao iznenađujuće prehrambene sklonosti, odnosno da je bio - vegan.

Rašireno se vjeruje da je legendarni izmišljeni lik Brama Stokera, Drakula, crpio inspiraciju od Vlada Tepeša (poznatog i kao Vlad Nabijač), moćnog vlaškog vladra iz 15. stoljeća, poznatog po svojim brutalnim metodama, uključujući nabijanje neprijatelja na drvene kolce. Vlad Nabijač vladao je Vlaškom tri puta između 1448. i svoje smrti u kasnim 1470-ima.

Više od 500 godina nakon njegove smrti znanstvenici su proveli znanstvenu analizu nekih njegovih rukom pisanih pisama, otkrivajući intrigantne uvide u njegov život. Vlad, također poznat kao Vlad Drakula, služio je kao muza za Stokerovog kultnog grofa vampira u romanu "Drakula" iz 1897. godine.

Krv, znoj, otisci prstiju i slina iz pisma otkrili novu tajnu

U pismu od 4. kolovoza 1475., upućenom građanima Sibiua, Vlad sebe opisuje kao "princa transalpskih područja" i obavještava stanovnike grada o svom skorom preseljenju u njihovo selo, potpisujući se svojim strašnim imenom, Vlad Drakula.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cataniji krenuli su u jedinstveni pothvat, izvlačeći "povijesne biomolekule" iz ovog stoljećima starog pisma, što se slučajno poklopilo sa 125. godišnjicom Stokerova "Drakule". Uspjeli su izvući krv, znoj, otiske prstiju i slinu.

Ono što je iznenadilo istraživače bio je nedostatak životinjskih proteina u njihovim nalazima, što je bilo vrlo neobično otkriće.

Proteini iz hrane [u slovima] nalaze se samo u biljnoj hrani, istaknuo je Gleb Zilberstein, koautor studije koja je objavljena u časopisu Analytical Chemistry. To otkriće dovelo je do intrigantne hipoteze da je uzor za Stokerovog vampira možda bio vegan, iako je taj izbor prehrane mogao biti vođen nuždom, a ne sklonošću.

U 15. stoljeću Europa je imala vrlo hladnu klimu...i bilo je vrlo malo hrane. Prema bioarheolozima, aristokrati diljem Europe imali su vrlo oskudnu prehranu, a meso se često nije jelo, objasnio je Zilberstein.

Analiza pisama otkrila je i tragove o Vladovu zdravlju. Čini se da je možda patio od rijetkog stanja poznatog kao hemolakrija, zbog kojeg bolesnici plaču krvave suze, o čemu ranije i pisali.

Vlad Tepeš Novo istraživanje otkriva zanimljiv podatak o zloglasnom Vladu Tepešu koji bi mogao iznenaditi mnoge

Vjerojatno je patio, barem u posljednjim godinama svog života, od patološkog stanja zvanog hemolakrija, to jest, mogao je proliti suze pomiješane s krvlju, rekao je voditelj studije Vincenzo Cunsolo.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti