Novo istraživanje otkriva zanimljiv podatak o zloglasnom Vladu Tepešu koji bi mogao iznenaditi mnoge

Nova analiza triju pisama zloglasnog rumunjskog vladara, Vlada Tepeša, otkrila je tisuće peptida iz bakterija, virusa, gljivica, insekata i biljaka koji nude fascinantan pogled na život Vlaške u 15. stoljeću, ali i novu intrigantnu pojedinost oko samog vladara.

Branimir Vorša | 21.08.2023. / 13:00

Vlad Tepeš
Vlad Tepeš (Foto: Getty Images)

Kemijska analiza pisama povezanih s Vladom Drăculeom, povijesnom osobom koja je inspirirala izmišljeni lik grofa Drakule, otkrila je moguće znakove rijetkog stanja zvanog hemolakrija, u kojem se krv pojavljuje u suzama. Studija koju je proveo tim predvođen kemičarkom Mariom Gaetanom Giovannom Pittalà s talijanskog Sveučilišta Catania, baca novo svjetlo na zdravstveni status zloglasnog vlaškog srenjovjekovonog vladara.

Tragovi koje je na papiru ostavio vladar Vlaške iz 15. stoljeća sugeriraju da je patio od stanja poznatog kao hemolakrija, koje se očituje kao prisutnost krvi u suzama. Možda je osim toga imao kožne i respiratorne probleme, pišu Pittalà i njezini kolege u novoj studiji, objavljenoj u časopisu Analytical Chemistry.

Slika nije dostupna Roboti "vampiri"? U budućnosti bi i vađenje krvi moglo biti high tech

Značajna povijesna osoba

Vlad Drăculea, poznat i kao Vlad Tepeš, imao je značajno mjesto u europskoj povijesti zbog svoje brutalne vladavine nad Vlaškom. "Njegovi podvizi kao vladara Vlaške gotovo su mitski, a posebno krajnje krvavi napori koje je učinio kako bi zaštitio svoju zemlju od višestrukih sukoba", podsjećaju autori studije.

Nepoznato je za koliko je smrti odgovoran, ali procjene govore o više od 80.000, a procjenjuje se da je preko 20.000 od njih bilo nabijeno na drvene kolce. Tu su i drugi oblici mučenja za koje je zloglasni vlaški vladar optužen, dodaju autori novog istraživanja.

Bryan Johnson "Poput vampirskog rituala": Tehnološki mogul želi biti zauvijek mlad i ne bira sredstva da u tome uspije

Specijalizirani premaz otkrio nove detalje

U potrazi za povijesnim razumijevanjem, talijanski znanstveni tim je primijenio specijalizirani premaz na tri pisma Vlada Drăculee koja datiraju iz 1457. i 1475. godine.

Kada se nanese na bilo koju vrstu površine, ovaj film može izdvojiti proteine i molekule bez oštećenja površine, pojašnjavaju talijanski znanstvenici.

Sve u svemu, ovdje navedeni proteomski podaci (proteom je skup svih bjelančevina i proteomskih oblika koje organizam proizvodi tijekom života, op.a.), iako se sami po sebi ne mogu smatrati iscrpnim, mogli bi ukazivati na to da je, prema nekim pričama, vjerojatno patio, barem u posljednjim godinama svog života, od patološkog stanja zvanog hemolakrija, to jest, mogao je lučiti suze pomiješane s krvlju, navodi se u studiji.

Slika nije dostupna Protein pronađen u "vampirskoj ribi" mogao bi dovesti do razvoja moždanog implantata za kontrolu tjeskobe, ovisnosti i depresije

Analiza pisama otkrila je mnoštvo podataka o vlaškom društvu u 15. stoljeću. Istraživanje triju pisama otkrilo je tisuće peptida iz bakterija, virusa, gljivica, insekata i biljaka koji nude fascinantan pogled na život Vlaške u 15. stoljeću, objašnjavaju talijanski znanstvenici.

Implikacije, ovog istraživanja nadilaze enigmatsku osobu Vlada Drăculee. Rezultati obećavaju da će se njihove tehnike koristiti na drugim drevnim dokumentima, otkrivajući više o unutarnjem funkcioniranju davno minulih vremena, ističu autori studije na kraju.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti