Čovjek koji tvrdi da je stvorio bitcoin dobio sudski spor oko riznice ove kriptovalute vrijedne preko 50 milijardi dolara

Dok Craig Wright ne pristupi digitalnom novčaniku s 1,1 milijun bitcoina, njegove tvrdnje da je on Satoshi Nakamoto ostat će samo tvrdnje, iako presudom suda on ne mora s nikim dijeliti te bitcoine, za koje tvrdi da su njegovi.

Branimir Vorša | 07.12.2021. / 11:27

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije
Bitcoin (Foto: Zimo)

Računalni znanstvenik Craig Wright, koji tvrdi da je izumitelj bitcoina, pobijedio je u ponedjeljak u građanskom procesu protiv tvrtke preminulog bivšeg poslovnog partnera, koji je tvrdio da mu duguju polovicu bitcoina vrijednog više od 50 milijardi dolara.

Sudska presuda znači da Wright može zadržati svih 1,1 milijun bitcoina.

Slika nije dostupna El Salvador planira izgraditi Bitcoin City u podnožju vulkana, a predsjednik te države tvrdi: "Grad će imati sve"

Tvrtka Davida Kleimana, Craigovog prijatelja i suradnika koji je preminuo još 2013. godine, tvrdila je na sudu da su njih dvojica zajedno stvorili bitcoin.

Iako Wright može zadržati svoju riznicu bitcina, sud je ipak odlučio da mora platiti 100 milijuna dolara odštete za neplaćeno intelektualno vlasništvo kompaniji W&K Information Defense Research, koju su Kleiman i Craig zajednički osnovali.

Wright već godinama tvrdi da je upravo on Satoshi Nakamoto, što je zapravo pseudonim tajanstvenog stvoritelja najpopularnije kriptovalute na svijetu - bitcoina.

Navedenih 1,1 milijun bitcoina su među prvim bitcoinima koji su stečeni kripto rudarenjem, a stručnjaci tvrde da bi netko tko je upleten u bitcoin od početka svakako imao pristup digitalnom novčaniku u kojem se nalazi navedena riznica bitcoina, čija se vrijednost procjenjuje na oko 54 milijarde dolara.

Na suđenju se međutim nije određivalo pitanje Nakamotovog pravog identiteta, a obje strane su tvrdile da je Wright ili djelomično ili potpuno odgovoran za stvaranje bitcoina.

Slika nije dostupna U kupovinu kriptonovčanikom: Od danas kruh i mlijeko možete plaćati kriptovalutama

No, Wright tek mora pristupiti spomenutom digitalnom novčaniku s 1,1 milijun bitoina, što bi zapravo bio praktički i dokaz jednom zauvijek da je on doista Satoshi Nakamoto.

Odvjetnici tvrtke W&K Information Defense Research zadovoljni su presudom i odštetom od 100 milijuna dolara.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti