Latinoamerička država El Salvador planira izgraditi Bitcoin City u podnožju vulkana. Bitcoinom bi financirali projekt izgradnje grada, obznanio je predsjednik te države.

Oblik grada trebao bi biti kružni, kako bi predstavljao oblik velike kovanice, a planira ga se izgraditi u jugoistočnoj regiji La Uniona, rekao je Nayib Bukele, predsjednik El Salvadora.

Bitcoin u El Salvadoru Uveli su bitcoin, a sad ga i rudare: El Salvador iskoristio prirodne resurse za "zeleno" rudarenje

Grad bi koristio termalnu energiju vulkana Conchagua kako bi se njome rudarilo bitcoin, a El Salvador je nedavno postao i prva zemlja u svijetu koja tu kriptovalutu koristi kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Taj je potez doveo do velikih prosvjeda zbog bojazni da bi ta kriptovaluta mogla donijeti nestabilnost i inflaciju u tu siromašnu južnoameričku zemlju.

Obraćajući se glasnom mnoštvu na promotivnom bitcoin događanju u priobalnom gradu Mizati kasno protekle subote, Bukele je građanima obećao da će planirani grad "imati sve".

Bitcoin u El Salvadoru El Salvador prvi službeno uveo bitcoin, ali ne bez problema, skepse i prosvjeda

Stanbene četvrti, komercijalne četvrti, servise, muzeje, zabavu, kafiće, restorane, zračnu luku, brodsku luku, željeznicu - sve posvećeno bitcoinu, poručio je 40-godišnji predsjednik El Salvadora.

Dodao je da će u gradu vrijediti samo jedan porez, PDV te da će polovica prihoda od toga biti iskorištena za "nadogradnju grada", dok bi se ostatak koristio za držanje ulica "urednim i čistima".

Bukele nije precizirao kad bi radovi na Bitcoin Cityju trebali početi, ali je procijenio da bi većina javne infrastrukture trebala koštati oko 300.000 bitcoina, što je cijena, ako se pretvara u regularni novac, izrazito promjenjivog i volatilnog karaktera.

Jedan bitcoin trenutno vrijedi oko 50.000 eura.

Bitcoin - 1 Prvi na svijetu: Nemaju svoju valutu, pa su uveli bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

El Salvador je uveo bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, pored dolara, u rujnu ove godine. To znači da su tvrtke, kad je god to moguće, primorane prihvatiti plaćanje u toj kriptovaluti.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju