El Salvador prvi službeno uveo bitcoin, ali ne bez problema, skepse i prosvjeda

Bukeleova vlada donijela je zakon pod kojim sve poslovnice u zemlji moraju prihvaćati bitcoin kao valutu.

Hina | 09.09.2021. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Predsjednik siromašne srednjoameričke države El Salvador Nayib Bukele u srijedu je proveo dan na Twitteru pružajući tehničku pomoć stanovnicima nakon što je bitcoin postao valuta u toj zemlji, što je prvi put da je neka zemlja to učinila.

Preuzevši jezik IT odjela u tvrtkama diljem svijeta, 40-godišnji predsjednik tražio je korisnike da ponovno pokreću aplikaciju ako im se pojavi poruka „trenutno pod održavanjem".

Bitcoin - 1 Prvi na svijetu: Nemaju svoju valutu, pa su uveli bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

Povijesno usvajanje bitcoina kao valute u toj srednjoameričkoj državi popraćeno je tehničkim problemima koje su smanjile vrijednost te kriptovalute u svijetu.

Bitcoin je u srijedu nastavio padati, nakon što je pao 1,7 posto, pa je po hrvatskom vremenu u 18:30 vrijedio 46.385 dolara.

Bukeleova vlada donijela je zakon pod kojim sve poslovnice u zemlji moraju prihvaćati bitcoin kao valutu. Građani mogu plaćati i američkim dolarom, nacionalnom valutom od 2001. godine, piše Financial Times.

Mladi predsjednik odluku koja je donesena i implementirana u samo 90 dana pravda tvrdnjama da će se time povećati investicije u državu i poboljšati pristup financijskim uslugama.

El Salvador je dan ranije kupio 400 bitcoina, a u srijedu njih još 150, pa ih trenutno posjeduje 550, objavio je Bukele.

Bitcoin: Kriptovalute u Hrvatskoj su sve zastupljenije - 5 Sve češće korištenje: Provjerite što sve u Hrvatskoj možete platiti kriptovalutama

Bitcoin Seizmičke promjene na financijskim tržištima: Mogu li kriptovalute zaista zamijeniti dolar i klasične valute?

On je u posljednjih 36 sati Twitterom upućivao građane kako da skinu aplikaciju Chivo, nazvanoj po lokalnom slengu za riječ „cool“, koja omogućuje prijenos novca bez provizija, a za koju se vlada nada da će ju preuzeti oni koji nemaju bankovne račune.

Tijekom noći je aplikacija bila odspojena po drugi put kako bi se „poboljšalo korisničko iskustvo i otklonili problemi koje je imala tijekom dana“.

Nadamo se da će sutra biti bolje, napisao je Bukele.

Njegova vlada planira potrošiti više od 225 milijuna dolara za uvođenje bitcoina, a svaki građanin koji preuzme Chivo dobit će 30 dolara vrijednosti u bitcoinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti