Kriptovalutama možete plaćati čak i režije, njihovo korištenje sve je češće

Europska unija planira uvesti reda u svijet kriptovaluta poput bitcoina. A kriptovalute su i u Hrvatskoj već itekako ušle u svakodnevni život. Samo u proteklih pola godine promet je dosegnuo milijardu kuna. Kriptovalutom se može platiti čak i kava.

Zimo Zimo | 23.07.2021. / 08:00

Galerija

Iako kriptovalute postoje samo kao brojčani iznosi na vašem kriptovalutnom računu, mogu se zamijeniti za kune u više od sedamdeset mjenjačnica u Hrvatskoj. Djelatnica mjenjačnice izdat će vam račun s kodom. Mobilnom aplikacijom za kriptovalute skenira se kod i uplaćuje potreban iznos u kriptovaluti. Nakon potvrđene transakcije od djelatnika dobijete protuvrijednost u kunama.

Na dan nastanka ovog teksta vrijednost jednog bitcoina iznosila je 206 tisuća kuna, pa je, da bi dobio dvjesto kuna u mjenjačnici, novinar Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina zamijenio 0.00098 bitcoina.

Antun Lucić radi u tvrtki Electrocoin, koja posebnom aplikacijom omogućava i plaćanje kriptovalutama izravno kod trgovaca.

Mi smo tu u ulozi mjenjačnice i posrednika. Mi kupujemo kriptovalutu od kupca, pretvaramo je u kunu i kune uplaćujemo trgovcu. Imamo benzinske na kojima možete natočiti gorivo, ali tu su i različiti web shopovi, hoteli u kojima možete platiti rezervacije i smještaj, različite trgovine, muzeji, objašnjava.

Kriptovalutom na primjer možete čak i platiti piće na štandu u Art parku u zagrebačkom parku Ribnjak. Odaberete kriptovalutu kojom želite platiti, konobarica vam izda poseban račun s kodom koji skenirate svojom mobilnom aplikacijom za kriptovalute, pa potvrdite uplatu traženog iznosa i evo vašeg naručenog pića. U Svetoj Nedelji kriptovalutama možete platiti i neke režije.

Mi smo uveli jedan konverter putem aplikacije kojom vi možete primjerice platiti komunalnu naknadu, ispričao nam je gradonačelnik Dario Zurovac.

Većina kriptovalutama trguje kao i dionicama jer se na rastu njihove vrijednosti može dobro zaraditi. Zato su i Narodna banka i Hanfa objavili upozorenja građanima da je to vrlo rizičan posao.

Nemaju nikakvu zaštitu potrošača, to znači da se u slučaju nekakvih gubitaka nemaju kome obratiti i nitko vam ne mora objasniti u kakve rizike ulazite, zaključio je Ante Žigman iz Hanfe.

Procjenjuje se da bi ove godine promet trgovanja kriptovalutama u Hrvatskoj mogao premašiti iznose kojima se trguje na zagrebačkoj burzi dionica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti