Uveli su bitcoin, a sad ga i rudare: El Salvador iskoristio prirodne resurse za "zeleno" rudarenje

Iskorištavanje geotermalne energije za rudarenje bitcoina i nije tako loša ideja. Radi se o zelenoj energiji, koja je dostupna i koja uvelike pojeftinjuje samo rudarenje.

Martina Čizmić | 04.10.2021. / 10:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon što je El Salvador postao prva država na svijetu koja je bitcoin uvela kao službeno sredstvo plaćanja, što je utjecalo i na cijenu te kriptovalute na svjetskom tržištu, odlučili su početi i s rudarenjem te valute.

No, rudarenje kriptovaluta, osim što zahtjeva prilično snažne uređaje za rudarenje (takozvane rigove), troši i puno električne energije. U El Salvadoru su taj problem odlučili riješiti korištenjem prirodnih resursa. Točnije, iskoristit će snagu vulkana.

Slika nije dostupna El Salvador prvi službeno uveo bitcoin, ali ne bez problema, skepse i prosvjeda

Kako je na Twitteru objavio predsjednik El Salvadora, Nayib Bukele, cijeli je sustav još u testnoj fazi, no mogao bi biti veoma obećavajući.

Još uvijek testiramo i instaliramo, ali ovo je službeno prvi bitcon koji je rudaren iz vulkanoda, napisao je Bukele.

 

 

Iskorištavanje geotermalne energije za rudarenje bitcoina i nije tako loša ideja. Radi se o zelenoj energiji, koja je dostupna i koja uvelike pojeftinjuje samo rudarenje. Ljubitelji kriptovaluta na Islandu geotermalnu energiju za rudarenje koriste već dugo. Uostalom, taj otok bogat gejzirima i vulkanima, koristi geotermalnu energiju i za grijanje.

Bitcoin - 1 Prvi na svijetu: Nemaju svoju valutu, pa su uveli bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja

Kako izgleda cijeli proces, pokazao je u videu objavljenom na Twitteru Bukele, koji je još prije nekoliko mjeseci obećao izgradnju pogona za rudarenje bitcoina koji će biti "100 posto čisti, 100 posto obnovljivi i sa 0 posto emisije".

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti